VIDEO Doar încă un Suveran Pontif a mai vizitat România. Care a fost mesajul acestuia pentru români

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care ajunge în România.

El păşeşte pe urmele lui Ioan Paul al II-lea, primul papă din istorie care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă, în 1999.

„Beatitudine,
Domnule Preşedinte,
Veneraţi fraţi din Episcopat,
Mult iubiţi fraţi şi surori,
Cu inima plină de gratitudine, pentru momentele intense pe care le-am trăit, invoc acum prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul, harul Domnului peste voi toţi. Cu mare afecţiune vă binecuvântez!” – așa își rostea Papa Ioan Paul al II-lea binecuvântarea la București.

Papa Ioan Paul al II-lea a rămas însă în memoria românilor mai ales cu măgulitoarele cuvinte pe care le-a rostit despre țara lor: „România! Ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa Centrală şi cea Orientală…România, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de Grădina Maicii Domnului…”

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea

În mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea făcea o vizită istorică în România. Era prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă.

Presa vremii relata că ierarhii ortodocși se temeau că, dacă Papa Ioan-Paul al II-lea ar fi ajuns în Transilvania, foarte mulți dintre credincioșii pierduți de Biserica Greco-Catolică în anul 1948, după ce a fost interzisă de comuniști, s-ar fi putut întoarce la acest cult. Însă, în ciuda acestor dificultăți, vizita Papei Ioan-Paul al II-lea a reprezentat un adevărat moment de triumf.

În 7 mai 1999, Suveranul Pontif săruta pământul României, țară pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea era întâmpinat de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureșan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, și de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit în Palatul Patriarhiei, apoi a urmat o recepție la Palatul Cotroceni.

Sfântul Părinte a rostit un discurs în limba română în care a spus că se roagă pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși. Este vorba de perioada în care Biserica Română Unită a fost interzisă de comuniști cu complicitatea unor ierarhi ortodocși, iar bisericile greco-catolice au fost transformate forțat în biserici ortodoxe.

A doua zi Sfântul Ioan-Paul al II-lea a vizitat, în Cimitirul Belu, mormintele a doi martiri pentru credință: cardinalul Iuliu Hossu și episcopul Vasile Aftenie. Apoi, Papa s-a recules la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989.

După liturghie, Papa Ioan-Paul al II-lea s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar în data de 9 mai a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din București, la care au participat sute de mii de persoane. P

apa a rostit predica în limba română și a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană și poloneză, apoi l-a invitat pe patriarhul Teoctist la Roma. Cei doi conducători ecleziastici s-au îndreptat împreună în papamobil spre aeroport, în aclamațiile unui milion de oameni care, vreme de trei zile, au scandat ”Unitate!”.

Vizita Papei Francisc

Vizita în România va fi a 29-a călătorie apostolică a Papei Francisc. Suveranul Pontif se va afla în ţara noastră de vineri până duminică, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Astăzi, 31 mai, Bucureștiul va fi orașul vizitat de Papa Francisc.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.