Tudorel Toader selectează magistrații pentru funcția de procuror european din partea României

Tudorel Toader selectează magistrații pentru funcția de procuror european din partea României printr-un interviu care va avea loc joi, la sediul ministerului.

Cinci candidați s-au înscris la interviu: Cătălin Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach și Daniel Horodniceanu. Ministrul Toader va selecta trei dintre ei și va trimite propunerile la Bruxelels până pe 31 martie. Dintre cele trei propuneri, va fi selectată una.
Potrivit regulamentului, interviurile vor fi transmise în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiției. Fiecare interviu va avea o durată maximă de 45 de minute.

Cine sunt candidații

Daniel Horodniceanu și-a depus candidatura și pentru funcția de procuror general. Horodniceanu s-a aflat la conducerea DIICOT din mai 2015 și până în 2018.

Marius Bulancea este şef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA. El a fost consilier al procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror la DIICOT, iar Elena Hach este procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

Cătălin Borcoman este șeful DIICOT Brașov, fiind la al doilea mandat la șefia instituției.

Condițiile puse de Ministerul Justiției pentru cei care candidează la funcţia de procuror european sunt să fie cetăţean român, cu domiciliul în România, să fie procuror sau judecător cu o vechime în funcţie de minimum 15 ani, să fie procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel, să aibă experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc, să cunoască la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.