SRI primește o lovitură din partea magistraților CCR

Interceptările SRI, pe mandate de securitate națională, nu mai pot fi folosite ca probe, au decis magistrații CCR.  Decizia a venit după ce judecătorii s-au pronunțat pe marginea unei sesizări depuse de fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

 Decizia CCR vine la o zi după ce Zgonea a fost condamnat, în prima instanță, la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar de trafic de influență.

VEZI SI CCR decizie-socanta-interceptarile-obtinute-de SRI pe-mandate-de-siguranta-nationala-nu-mai-pot-fi-folosite-ca-probe-in-instanta

Constituţională a României (CCR) a admis marţi o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Codul de procedură penală care se referă la folosirea interceptărilor în cadrul proceselor penale, potrivit Agerpres.

Interceptările SRI nu ar mai putea fi folosite ca probe

  Decizia CCR ar putea invalida interceptări realizate de SRI pe mandat de securitate națională.

Curtea Constituţională a luat în dezbatere o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.139 alin.(3) din Codul de procedură penală, coroborate cu cele ale art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.

Art. 139 alin.(3) din Codul de procedură penală prevede: „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”.

Art. 11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 stipulează: „(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: […] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni”.

VEZI SI SRI-va-preda CNSAS peste-o-mie-de-dosare-ale-fostei-securitati/

Cu majoritate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate că urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

Pe de altă parte, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.