Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an
Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an , sursa:Google

Pe 22 decembrie are loc solstiţiul de iarnă, când Soarele se află la cea mai joasă înălţime. Solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului și reprezintă începutul iernii astronomice.

Deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un momentul solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. (mai multe aflați aici)

Solstițiul de iarnă a avut loc la ora 6 și 19 minute, când Soarele s-a aflat la cea mai joasă înălţime. Apoi, a început să urce progresiv pe bolta cerească. Astăzi, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 de minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute. De mâine, durata zilelor începe să crească ușor, până la solstițiul de vară.

Solstițiul de iarnă: obiceiuri și tradiții

Obiceiurile româneşti din preajma solstiţiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat şi incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este omorât simbolic şi, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

CITESTE SI : Solstiţiul de vară 2019. Astăzi este cea mai lungă zi din an

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.