Sectorul 5. 13 ani de lucrări la Catedrala Neamului, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume

Sector 5
FOTO Catedrala Nationala

2023 este al 13-lea an consecutiv de activitate la Catedrala Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai vizitate locuri din Sectorul 5, deși lucrările de construcție nu sunt nici pe departe finalizate.

Se estimează că abia peste 2 ani catedrala, care domină deja orizontul capitalei, va fi deschisă oficial pentru credincioși.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului din București înaintează pe zi ce trece. În ultimele luni s-a lucrat la fațadele exterioare, în timp ce în interior au prins contur icoanele în mozaic.

Circa 150 de muncitori lucrează în permanență pe șantierul Catedralei, în timp ce 120 de specialiști și pictori se ocupă doar de mozaic.

Ce s-a finalizat în 2022

Anul trecut, au fost finalizate mai multe obiective ale proiectului – tencuirile exterioare pe fațadele vest și sud, o parte din terasamentele și lucrările de execuție aferente accesului principal, placarea cu piatră a stâlpilor din pridvoarele nord și sud, zonele care permit accesul interior, realizarea șarpantei și a învelitorii din tablă pe toată suprafața fațadelor de sud și est, și montarea instalațiilor pluviale aferente acoperișului din aceasta zonă, a informat echipa coordonatoare a șantierului.

Sector 5
FOTO Catedrala Nationala

Totodată, la exteriorul catedralei au fost finalizate lucrările de montare a ancadramentelor din piatră la altar. De asemenea, la interior s-au realizat integral lucrările de mozaic din zona Arcului Triumfal și a Scenei Nașterii Domnului din absida sudică.

Lucrările preconizate în 2023 la Catedrala Neamului

În 2023, constructorii vor să finalizeze instalațiile tehnice pentru întregul corp al Catedralei, infrastructura și structura spațiilor aferente accesului din zona de vest, la care se lucrează încă de la finalul anului trecut, tencuielilor exterioare din zona Altarului, zona orientată înspre Palatul Parlamentului, montarea schelei la turla mare și realizarea lucrărilor de montare a tâmplăriei, execuția tencuielilor și a vitraliilor prevăzute în această zonă, lucrărilor în mozaic din zona absidei de sud, precum și începerea lucrărilor la turla mare, în cea de-a doua parte a anului 2023.

Sector 5
FOTO Catedrala Nationala

De asemenea, în partea de vest a incintei vor fi amplasate două turnuri de acces care vor marca intrarea principala în incintă. Acestea vor asigura accesul publicului la subsol și vor avea fiecare câte 4 etaje, unde vor fi amplasate birouri ale administrației, potrivit Basilica.ro.

Tencuielile exterioare, în curs de realizare în 2023

Execuția tencuielilor exterioare pe fațada Catedralei Naționale, în laturile de vest și sud ale corpului edificiului, sunt de asemenea lucrări care vor fi finalizate în acest an.

Constructorii spun că este vorba de două tipuri de tencuieli diferite – tencuiala armată, cu rol tehnic de rezistență, și tencuiala ornamentală, care îmbracă edificiul într-o haină de un alb-crem strălucitor, în conformitate cu proiectul arhitectural. Până în prezent, lucrările de finisaje exterioare au fost realizate în proporție de aproximativ 60%. Pe parcursul anului 2023, planul de lucru de pe șantier mai are în vedere extinderea și efectuarea finisajelor pe latura nordică și estică a edificiului, cu obiectivul finalizării acestora până la mijlocul anului 2024.

Slujbele se țin la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Deși lucrările la Catedrală mai durează cel puțin 2 ani, credincioșii pot participa la slujbe, care se țin în Paraclisul Catedralei construit în anul 2011.

La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-a format și una dintre cele mai active comunități, care desfășoară în mod constant activități sociale, campanii umanitare și de întrajutorare a oamenilor.

Sector 5
FOTO Catedrala Nationala

Paraclisul a fost construit odată cu deschiderea șantierului Catedralei, din necesitatea unui spaţiu liturgic și de consiliere duhovnicească.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.