Românii din Marea Britanie au început să se ferească să-și mai cheme rudele din România în vizită

FOTO: fotofan1/Pixabay.com
FOTO: fotofan1/Pixabay.com

Mulți români din Marea Britanie au început să se ferească să-și mai cheme rudele din România în vizită de teamă să nu fie consideranți posibili migranți din UE. De la începutul anului, cel puțin cinci români au fost închiși în centre de detenție pentru imigranți. Informația vine de la europarlamentarul român Alin Mituță, care a declarat pentru BBC că știe despre cazurile celor cinci români.

„Ar trebui ținuți în aeroport și trimiși în țările lor de origine cât mai curând posibil. Trimiterea lor în centrele de detenție pentru câteva zile fără acces la telefoanele [lor] și pentru a putea comunica cu familia nu este ceva ce ne așteptăm de la o țară cu care ne așteptăm să avem o relație bună în viitor”, a declarat el pentru emisiunea BBC Radio 4 Today.

Cea mai mică suspiciune că cineva ar putea intra în Marea Britanie pentru a lucra este adesea suficientă pentru ca aceasta să fie închisă, reținută în centrele de detenție timp de până la o săptămână și apoi expulzată în țara de proveniență.

Plângerile rudelor și familiilor gazdă din Marea Britanie au rămas fără răspuns sau au fost ignorate de către Ministerul de Interne și de unii parlamentari locali, spun aceștia.

Un consultant italian pentru Sistemul Național Britanic de sănătate a povestit despre groaza sa când o nepoata a sa a sosit din Italia pentru o scurtă vizită, dar a ajuns într-un centru de detenție înconjurat de sârmă ghimpată.

Există o furie din ce în ce mai mare față de ceea ce militanții și deputații europeni au spus că este o punere în aplicare „disproporționată” și „grea” a restricțiilor de imigrație post-Brexit pentru cetățenii UE.

Vineri, co-președintele UE al consiliului de parteneriat Marea Britanie-UE post Brexit , Maroš Šefčovič, a declarat unui grup de europarlamentari români că va ridica această problemă cu autoritățile britanice.

Giuseppe Pichierri, care a lucrat pentru NHS 15 ani, a spus pentru The Guardian că a așteptat ore întregi la aeroportul din Heathrow pe 17 aprilie împreună cu fiica sa de patru ani pentru a o lua pe nepoata sa, Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani, cu baloane.
Dar ea nu a apărut. A fost oprită, supusă unui interogatoriu și apoi s-a emis un ordin de expulzare înainte de a fi închisă în centrul de detenție Colnbrook pentru noapte.

Pichierri și-a dus fiica acasă, iar în timpul nopții a fost sunat și i s-a spus că nepoata sa a fost închisă în centrul de detenție. ”Nu ni s-a spus unde este”, a spus el.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.