Referendum în Catalonia, pentru separarea de Spania. Ce spune primarul din Barcelona, Ada Colau

referendum în Catalonia

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt chemaţi duminică la urne pentru un referendum în Catalonia privind separarea de Spania, într-un scrutin pe care Madridul l-a declarat ilegal. Chiar dacă se opune secesiunii, primarul din Barcelona, Ada Colau, denunță represiunea Madridului și cere mediere de la UE.

„Duminică va fi o zi importantă pentru democraţie”, a declarat viceoreşedintele regional Oriol Junqueras, la TV3, principalul canal public de televiziune din Catalonia..

Guvernul catalan a anunţat că deschide peste 2.000 de secţii de vot în regiune, însă poliţia centrală, mobilizată de Madrid, a depus eforturi să le închidă. De altfel, conform unui anunţ al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300 din cele 2.315 şcoli în care au fost organizate secţii de votare pentru  referendum.

Populaţia care vrea să sfideze interdicţia impusă de Guvernul spaniol şi să se prezinte la urne pentru acest referendum în Cataloniaq fost îndemnată să îşi tipărească propriile buletine de vot. Urnele ar fi păzite în locuri sigure şi nu au putut fi găsite în timpul percheziţiilor. O centrală informatică ar urma să înregistreze rezultatele numărării voturilor, dar vineri instanţa a decis ca aplicaţia care permite numărarea voturilor să fie blocată, iar sămbătă, poliţişti din Garda civilă au descins  în sediul Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a verifica dacă au fost blocate aplicaţiile şi serviciile prin care ar putea fi facilitat votul.

Pe baza unei legi adoptate de Parlamentul local, liderii catalani susţin că ar putea declara independenţa de Spania în 48 de ore după vot. “După proclamarea oficială a rezultatelor, care ar urma să dureze câteva zile, există o perioadă de 48 de ore pentru a proclama independenţa, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca noi să facem încă un apel, în noaptea de 1 (duminică spre luni – n.r.) pentru necesitatea de a ne aşeza şi a discuta, pentru a rezolva această chestiune în mod politic”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont pentru BBC News.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot în favoare secesiunii.

Printre ei nu se numără însă și primarul din Barcelona, Ada Colau (foto), care a făcut apel lareferendum în Catalonia Uniunea Europeană să întreprindă un rol de mediator în criza dintre Madrid și Executivul catalan. ”Față de gravitatea situației, este de datoria mea, în calitate de primăriță a capitalei catalane, Barcelona, să fac apel la Comisia Europeană să deschidă un spațiu de mediere între guvernele spaniol și catalan, în scopul găsirii unei soluții diplomatice”, a acris Ada Colau într-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian.

În opinia primarului din Barcelona, este necesară ”apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor Cataloniei în fața valului de represiune din partea statului spaniol”. Ada Colau, care se opune independenței Cataloniei și are o atitudine critică față de ”acțiunea unilaterală” a Executivului regional, acuză totodată ”Guvernul intransigent” al premierului spaniol Mariano Rajoy că este responsabil de ”degradarea situației”.

”Libertățile și drepturile fundamentale sunt puse în pericol de amenințările cu arestarea a 700 de primari, închiderea unor site-uri și a unor organizații ale societății civile, și de arestările unor membri de rang înalt ai guvernului catalan”, a mai spus primarul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.