Raed Arafat se opune deschiderii mall-urilor şi teraselor

SURSA: Pixabay
SURSA: Pixabay

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că se opune deschiderii teraselor și mall-urilor. În ciuda faptului că Legea stării de alertă, adoptată, miercuri, în Parlament, prevede că „pot fi deschise mallurile mici și terasele”, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență se poate opune și ar putea să spună „Nu!” la această măsură de relaxare.

„O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit. Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major. Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă.”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Arafat a mai precizat că va fi analizată și problema mall-urilor mici. „La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat”, a declarat Arafat.

Raed Arafat mai susține că: „unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care au presat peste tot, care vor să se relaxaze totul imediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu”.

Șeful DSU a mai afirmat că, din informațiile sale, textul de lege care a plecat din Parlament permite interpretări: „Există locuri unde scrie în lege că pot deschide – restaurante, terase… Asta înseamnă că CNSSU poate să spună „NU!”. Dacă e așa, e OK. Pot, dar NU! Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie „pot” sau „se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”, a încheiat Arafat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.