Prinţul Paul se rogă de francezi să nu-l extrădeze

„Prințul Paul”, în vârstă de 75 de ani, pretinde că ar fi avut dreptul să recupereze niște terenuri care erau de drept ale sale, în calitate de moștenitor al lui Carol II al României.

CITEŞTE ŞI: Instanţa din Paris somează Justiţia din România: Să trimită documente în cazul extrădării Prinţului Paul

Căutând să nu fie extrădat la București, în fața Curții de Apel din Paris, el a făcut următoarea declarație: „Nu am făcut nimic ilegal și nu am greșit cu nimic. Sunt convins că Franța mă va scoate din acest coșmar”, relatează Daily Mail citat de Rador Radio România.

Paul – care deține cetățenie britanică, română și franceză – se numără printre celelalte 18 persoane implicate în acest caz, printre care și Tal Silberstein și Beny Steinmetz – doi oameni de afaceri israelieni.

Apărându-l pe Paul în Franța, avocatul Laurent Pasquet-Marinacce a declarat că demersul juridic este „imposibil de separat de ceea ce (Paul ) reprezintă pentru statul român în context istoric”.

Pasquet-Marinacce a menționat o decizie a Interpolului, din 30 martie, vizând retragerea unui mandat la adresa lui Steinmetz, implicat și el în același caz, din cauza unor „serioase temeri de ordin politic”.

Acuzarea lui Paul

„Faptele care au dus la acuzarea lui Paul sunt direct legate de statutul său ca moștenitor regal pe care îl pretinde”, a mai adăugat avocatul.

Curtea de Apel din Paris a cerut de trei ori mai multe detalii din partea instanțelor românești în vederea elucidării cazului, cel mai recent, în octombrie.

„Cu cât progresează, cu atât mai numeroase și mai evidente devin și contradicțiile autorităților”, a declarat Pasquet-Marinacce, el cerând instanței să respingă cererea României.

Paul a fost dat în urmărire internațională în 2020, după ce pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România vizând punerea sa sub acuzare în așa-zisul dosar al „Fermei Agricole Băneasa”.

El a fost acuzat că, împreună cu oameni de afaceri români și israelieni, a reclamat niște terenuri extrem de scumpe de la marginea Bucureștiului, capitala țării, printre acestea numărându-se Ferma Regală Băneasa (28,6 hectare) și pădurea Snagov (47 hectare).

Ulterior, în 2006, el a vândut aceste terenuri unei companii administrate de Beny Steinmetz, un magnat al diamantelor, or, potrivit procurorilor, el nu avea dreptul să facă asta. Procurorii au subliniat că el a fost doar recunoscut drept unul dintre moștenitorii de drept ai lui Carol II – un verdict pronunțat de Curtea Supremă din România în 2012.

Steinmetz și Remus Truică, fost șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, au fost amândoi condamnați la câte șapte ani închisoare pentru implicarea lor în afacere, ale cărei pagube au fost estimate la 145.398.769 euro.

Procurorul a pretins că i-ar fi transferat lui Paul 4 milioane de euro, care ar fi urmat să fie folosiți pentru achiziționarea proprietății, pare-se, el urmând să renunțe să mai pretindă și alte terenuri regale, asigurându-și totodată sprijinul presei.

Bunicul lui Paul, Carol II, a fost penultimul rege al României înainte ca monarhia să fie înlăturată de forțele sovietice de ocupație, în 1947.

Tatăl lui Paul a fost recunoscut drept fiu al lui Carol în Portugalia, în anul 1955, și în Franța, în 1963, dar, în România, această relație a fost recunoscută abia în 2012.

Decizia a fost recunoscută și de Regatul Unit în 1964, ceeea ce i-a conferit lui Carol Lambrino dreptul de avea un pașaport britanic pe numele „Prinț de Hohenzollern, Prinț al României”.

În ceea ce îl privește, Paul – care deține cetățenie britanică, franceză și română – a revenit în țară în anii ’90.

Unchiul său, Mihai, ultimul rege, nu l-a recunoscut pe Paul ca făcând parte din familie regală și a murit în 2017.

În prezent, Paul pretinde că principalul motiv al punerii lui sub acuzare îl constituie tentativele sale de a-și reclama moștenirea regală – proprietăți, terenuri și opere de artă .

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.