Primul spital din România închis din cauza coronavirus. Procurorii au deschis o anchetă

FOTO: Bokskapet/Pixabay.com
FOTO: Bokskapet/Pixabay.com

Primul spital din România închis din cauza coronavirus. Procurorii au deschis o anchetă.

Spitalul Județean din Suceava s-a închis după ce 52 de medici s-au infectat cu coronavirus. Numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus a ajuns la 52.

Primul spital închis din cauza coronavirus

El a fost închis și va fi transformat în spital pentru COVID-19, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru. După ce va fi dezinfectat 48 de ore, la unitatea din Suceava urmează să fie detașați medici de la spitalele din județ, dar și din alte județe.

Începând din această dimineață, Spitalul Municipal Rădăuți a devenit spitalul de resort la nivelul județului Suceava.

„Tot ceea ce înseamnă urgențe medicale la nivelul întregului județ va ajunge la Spitalul Municipal Rădăuți. Am purtat discuții cu DSP Suceava și cu Serviciul de Ambulanță. M-a anunțat că ambulanțele sunt pe drum către Spitalul Municipal Rădăuți. În momentul de față avem stocuri de materiale care ne pot asigura funcționarea în condițiile care tocmai s-au modificat pentru un termen mai scurt decât termenul care era anterior, pentru aproximativ o săptămână, zece zile”, a declarat, într-o conferință de presă, Traian Andronachi.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu. Deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Ancheta procurorilor

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie publicate în mediul on-line, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu”, prevăzute de Codul penal. „In sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, informează un comunicat al instituţiei.

„Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu Ei au adus atingere intereselor legitime ale cetăţenilor. Deoarece în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate. Cauza se afla în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Ea este bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanţelor de comitere a faptelor. Dar şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanţilor, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.