Politicienii UDMR nu pot fi corupți

UDMR nu a privit niciodată cu ochi buni anchetarea sau condamnarea membrilor uniunii, de fiecare dată, orice dosar penal sau condamnare fiind clamate ca discriminări şi hărţuiri faţă de minoritatea maghiară.

Cetateanul.net vă prezintă câteva cazuri flagrante în care Uniunea a făcut scut în jurul membrilor săi, indiferent de natura acuzaţiilor care li s-au adus, această politică fiind împrumutată din Ungaria, țară care nu-şi extrădează cetăţenii, în ciuda tratatelor internaţionale la care este parte.

Deciziile nefavorabile ale instanţelor din ţară faţă de UDMR au fost taxate de liderii ei ca fiind răzbunări politice. Astfel, în februarie 2018, Parlamentul înfiinţa un liceu maghiar care fusese desfiinţat de Curtea de Apel Târgu Mureş. La presiunea UDMR care a anunţat atunci că nu mai susţine alianţa politică PSD – ALDE, Parlamentul înfiinţa Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, la doar o zi după ce Curtea de Apel Târgu-Mureş a anulat definitiv decizia de înfiinţare a instituţiei de către Inspectoratul Judeţean Mureş.

„În ultima jumătate de an, în ultimele luni, am încercat să conving preşedintele statului şi pe toţi miniştrii educaţiei că, în cazul liceului din Târgu-Mureş, are loc o încălcare continuă a drepturilor care, mai devreme sau mai târziu, va avea repercusiuni. Marţi i-am cerut şi preşedintelui Partidului Social Democrat să îşi asume curajul unei decizii politice în acest caz”, declara în septembrie 2017 Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Fostul senator UDMR Gergely Olosz, condamnat definitiv la 3 ani închisoare pentru fapte de corupţie pe 20 decembrie 2018, a fugit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei şi se află în Ungaria sub protecţia autorităţilor de la Budapesta. Deşi s-a solicitat extrădarea sa, Ungaria a refuzat acest lucru pe motiv că nu a primit încă motivarea sentinţei, deşi punerea în executare a unui mandat european de arestare nu are nicio legătură cu motivarea sentinţei.

„Sentinţă nedreptă şi neechitabilă”

Pe 21 mai 2019, fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă într-un dosar început în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016. Sentinţa instanței este definitivă.
Imediat, Kelemen Hunor a scris pe Facebook că decizia instanţei este nedreaptă şi că se va adresa instanţelor internaţionale. „Horváth Anna a primit astăzi o sentință de doi ani, cu suspendare sub supraveghere. Nu ne putem opune hotărârii judecătorești, trebuie să o acceptăm, dar o considerăm nedreaptă și neechitabilă. Noi credem în dreptatea ei și o susținem în căutarea dreptății sale în fața instanțelor internaționale. Ancsa, fii puternică și continuă să muncești pentru comunitatea noastră! Uniunea și comunitatea este de partea ta! Trebuie să fim puternici și să continuăm lupta pentru adevăr”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

Inculpat sub protecţie

Fostul deputat UDMR, Attila Gabor Marko, nepot al fostului lider maghiar Bella Marko, stă de ani buni în Ungaria pentru a nu fi anchetat şi judecat pentru fapte de corupţie în România.

A fost condamnat în 2014 la 3 ani cu suspendare pentru retrocedarea ilegală în 2002 către Eparhia Reformată Maghiară a unui imobil din Sfântu Gheorghe unde funcţiona Liceul Szekely Miko. Ulterior a fost trimis în judecată în alt dosar privind retrocedările ilegale de la ANRP, alături de alţi 6 inculpaţi, prejudiciul fiind de 84 milioane de euro. El s-a sustras anchetei, plecând din ţară imediat ce, în 3 decembrie 2015, Camera deputaţilor şi-a dat avizul pentru arestarea sa preventivă. A fugit în Ungaria şi, deşi a fost emis un mandat european de arestare, el nu a fost extrădat petru a fi judecat de autorităţile române.

Modelul ungar în privinţa penalilor

Dealtfel, UDMR aplică în toate aceste cazuri, politica de stat a Ungariei. În septembrie 2017, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, cu ocazia decernării Premiilor pentru comunităţile de maghiari de peste hotare, a promis că Ungaria va acorda protecţie şi adăpost tuturor ungurilor de peste hotare care sunt condamnaţi penal.

Este şi cazul evazionistului Attila Racz, refugiat la Budapesta după o condamnare pentru evaziune fiscală în afaceri cu produse petroliere în România. În noiembrie 2015 a primit o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru o evaziune de 87 milioane lei şi de a tunci nu a mai venit în ţară, Ungaria refuzând să-l extrădeze.

În mai 2013, după ce DNA l-a reţinut pe preşedintele Consiliului Judetean Harghita, Csaba Borboly, pentru fapte de coruptie, presedinte UDMR, Kelemen Hunor, acuza ca Directia Nationala Anticoruptie a preluat rolul politiei politice. „Suntem convinşi ca Borboly Csaba a procedat legal pe tot parcursul activitatii sale. Noi credem in nevinovăţia sa. Avem incredere că DNA va da publicităţii cât mai curând detaliile acestui caz stupefiant şi va înlătura pata de pe reputatia lui Borboly Csaba”, se arată într-un comunicat al UDMR.

Lasylo Borbelz, fost ministru al Mediului, a scăpat de două cereri de începere a urmăririi penale după ce Camera Deputaţilor a respins solicitarea DNA de începere a anchetei. Complicii lui Borbely au fost între timp condamnaţi, el beneficiind de imunitate parlamentară cu ajutorul voturilor UDMR.

Ultimul caz, cel al scandalului cimitirului din Valea Uzunului se circumscrie în aceeaşi notă a victimizării UDMR. Anunţul președintele UDMR, Kelemen Hunor, că începând din această zi partidul său ”nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului” se înscrie în aceeaşi retorică politicianistă, mai ales că există voci care spun că Uniunea nu ar obţine pragul de 5% pentru a conta în alegerile europarlamentare.
Motivul oficial invocat este acela al ”practicării dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi”.

Șeful UDMR a pus și două condiții, cerând guvernului să înlăture ”construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului” și să demareze cercetările din oficiu ”privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.

El a dat și un termen pentru reluarea colaborării, spunând că ”până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.