Podul suspendat peste Dunăre: ultimul segment de tablier metalic a fost montat

sursa: Radu Aramă

Toate cele 86 de segmente ale tablierului metalic, care formează calea de rulare a podului suspendat peste Dunăre, de la Brăila, sunt urcate pe poziţie. Ultimul segment a fost montat marți, 28 iunie. Obiectivul este realizat în proporţie de 65-68% .

Se lucrează intens și la terasamentele aferente drumurilor de acces pe toate fronturile, atât pe malul dinspre Tulcea, cât şi pe cel dinspre Brăila. Lucrările sunt realizate în proporţie de 35%.

„Firma italiană WEBUILD (iniţial Astaldi) se ocupă de construcţia drumurilor de acces la acest pod. Stadiul fizic al acestora se apropie de 35%. Potrivit reprezentanţilor WEBUILD, doar drumurile de acces vor fi construite în totalitate până la sfârşitul acestui an (2022), astfel încât circulaţia pe pod să poată fi deschisă”, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi cea mai înaltă construcţie din România şi cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani.

Investiţia presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul judeţului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) şi două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila şi de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. 

Drumul principal va avea două benzi pe sens şi va lega judeţul Brăila de judeţul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe, pasaje şi o staţie de taxare.

Pilonii au 192 m înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări şi lift, accesul fiind permis din benzile de întreţinere localizate pe ambele părţi ale tablierului. La pilonul Brăila sunt 72 piloţi de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloţi de 38 metri lungime. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here