Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1. Arhitectul-șef Olivia Ciobanu: ”Reducem birocrația și lovim corupția”

grădinița de vacanță, Tudorache, Pădurea Băneasa, Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, Primăria Sectorului 1, Primarul Tudorache, Daniel Tudorache
Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 rămâne, încă, pe hârtie. Asta cu toate că teritoriul Sectorului 1 a fost reglementat prin Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București încă din anul 2000.

De atunci, au intervenit tot felul de tergiversări, piedici diverse și o birocrație sufocantă la toate nivelurile.

Arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că – deși pare incredibil – sectorul nu a beneficiat, până acum, de un astfel de Plan Urbanistic Zonal, asta în timp ce alte sectoare ale Capitalei sunt cu un pas înainte.

La nivelul Sectorului 1 există numeroase disfuncționalități – lipsește o infrastructură rutieră și edilitară în zona de nord a Bucureștiului, nu există o conectivitate între Sectorul 1 și Sectorul 6, putând fi utilizate numai Podul Grant și Podul Basarab, total insuficiente din punct de vedere al traficului, nu există un transport integrat – atât în cea ce privește localitățile învecinate Sectorului 1, cât și în interiorul sectorului.

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1. Olivia Ciobanu: „Investitorii sunt alungați”

Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, spune că acest Plan Urbanistic Zonal de o importanță covârșitoare este, pur și simplu, blocat din cauza unor demersuri care au ca scop tocmai dezinformarea locuitorilor. Sunt lansate în piață ipoteze absurde, conform cărora cetățenii din anumite zone ale Sectorului 1 se vor trezi cu locuințele la pământ sau nu vor mai beneficia de spațiile verzi atât de necesare, numai că adevărul este cu totul altul.

Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) constituie „o necesitate de valoare maximă” și, mai spune Olivia Ciobanu, „cetățenii sectorului trebuie să fie informați corect pentru a avea imaginea de ansamblu a acestui proiect de anvergură”. Însă, tocmai din cauza întârzierilor nejustificate și a faptului că totul pare a se transforma într-o tentativă zadarnică de a oferi locuitorilor Sectorului 1 zone care să beneficieze de o infrastructură adecvată și de construcții ridicate conform unui plan dinainte stabilit, și nu alandala, investitorii pregătiți să acționeze nu pot face niciun pas. Totul s-a transformat într-o adevărată partidă de șah, adversarii P.U.Z. apelând la toate mijloacele pentru ca ”șahul etern” să persiste. Iar investițiile, firește, sunt blocate, cu toate că un astfel de Plan pe termen mediu și lung ar avea ca rezultat reducerea birocrației și o lovitură dată, în plin, corupției. ”Reducem birocrația și lovim corupția”, asigură Olivia Ciobanu.

Restricțiile și condiționările impuse de zona în care se află terenurile respective vor fi respectate

Olivia Ciobanu spune că nu este nimic hotărât în culise, iar cei care susțin contrariul oferă o imagine deformată asupra realității.

Acesta este, de fapt, adevăratul motiv pentru care foarte mulți cetățeni sufocă primăria cu petiții și reclamații, nefiind în posesia informațiilor exacte despre acest proiect de anvergură. Iar Planul Urbanistic Zonal al Sectorului nu ar face decât să pună lucrurile într-o ordine firească.

„Restricțiile și condiționările impuse de zona în care se află terenurile respective vor fi respectate. Înțelegem, prin asta, zonele de protecție ale monumentelor istorice trasate – care vor fi trasate în funcție de arealul de vizibilitate -, zonele cu potențial arheologic care impun cercetare și/sau descărcare arheologică, zonele afectate de rețelele edilitare majore. Și mă refer la, printre altele, la apeducte sau linii electrice subterane”, declară Olivia Ciobanu.

Totodată, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1 transmite că acest Plan Urbanistic Zonal nu înseamnă că se va interveni asupra zonelor protejate, fiindcă acestea urmează a fi tratate  -unitar – la nivelul Municipiului București.

Cetățenii, principalii beneficiari ai PUZ-ului

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1ar aduce beneficii incontestabile la nivelul cetățeanului din sector.

„Acesta va putea să obțină o imagine completă cu privire la ceea ce poate să construiască pe teren, ce restricții și condiționări are și ce avize îi sunt necesare. Va putea obține toate informațiile prin simpla solicitare a unui Certificat de urbanism. Cum Zona de Nord a Sectorului 1 nici măcar nu beneficiază, azi, de o infrastructură și edilitară minimă, P.U.Z. oferă suportul dezvoltării tuturor rețelelor necesare, ceea ce ar avea ca rezultat terenuri construibile în cele mai bune condiții”, asigură Olivia Ciobanu.

Nu trebuie trecut cu vederea transportul în comun în interiorul Sectorului 1 – care, prin P.U.Z., va fi îmbunătățit acolo unde sunt înregistrate mari carențe, astfel încât cei care tranzitează sectorul, cu mașina personală, pierd foarte mult timp în trafic. Însă o temă de o importanță covârșitoare care ar putea fi rezolvată prin Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 este proiectul care vizează un domeniu extrem de sensibil – sănătatea.

„Viitorul Spital de importanță municipală și supra-municipală (este vorba despre relocarea Spitalului de Urgență Floreasca, a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” și Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri) ar facilita accesul la o unitate de primiri urgențe de capacitate mare, destinată a asigura servicii de sănătate la cele mai înalte standarde”, mai spune arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu.

Acest proiect ar fi însoțit și de dezvoltarea liniei de metrou în zona Șoseaua București-Târgoviște – existând propunerea pentru ca o stație de metrou să fie amplasată în vecinătatea imediată a spitalului. Dar, pe larg, despre fiecare dintre aceste obiective pe care la propune Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, în materialele următoare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.