Pesta porcină africană, confirmată la patru porci dintr-o gospodărie din Negraşi, judeţul Argeş

În ciuda măsurilor luate de autoritățile sanitare veterinare, pesta porcină africană continuă să se extindă. Virusul a fost confirmat, vineri, la patru porci dintr-o gospodărie din comuna Negraşi, judeţul Argeş. Acestea sunt primele cazuri de îmbolnăviri din Argeş.

Potrivit Autorității Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, vineri, apariţia virusului pestei porcine africane la porcii din Negraşi.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Argeş s-a întrunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli.

„Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului”, arată ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, până în prezent nu au fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, din judeţ.

Totodată, ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicul veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.