Pelerinajul de Sfântul Dumitru cel Nou, doar pentru bucureșteni. Buletinele credincioșilor, verificate!

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc, însă doar credincioșii care locuiesc în Capitală vor avea permisiunea să vină la moaște. Jandarmii vor verifica buletinele participanților, se va păstra  distanțarea socială, vor fi circuite diferite de intrare și de ieșire, iar accesul la raclă se va face pe un singur rând.

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc între 25 și 27 octombrie.  Evenimentul religios va avea loc în zilele de duminică, luni și marți, între 7.00 și 23.00, în zona Catedralei de pe dealul Mitropoliei.

La pelerinaj pot participa doar cei care au reședința în București. Participanții trebuie să păstreze distanța de cel puțin 1,5 metri, motiv pentru care vor fi făcute marcaje în rândurile de așteptare. Potrivit BOR, la pelerinaj vor fi prezenți mai mulți voluntari ai bisericii, care vor împărți credincioșilor dezinfectant.

Programul comunicat de Patriarhia Română

Patriarhia Română a comunicat cum se va desfășura sărbătoarea Sfântului Dumitru.

-accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
– pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
– pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
– se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
– voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

În contextul pandemiei, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate mai multe măsuri speciale:
– renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
– reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
– reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 – 27 octombrie);
– protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Programul liturgic:

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 – 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.