Papa Francisc, apel de pace în Israel

Papa Francisc a condus rugăciunea „Îngerul Domnului”, la care au luat parte aproximativ 25.000 de romani și pelerini, prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. După meditația despre Evanghelia zilei (Matei 21, 33-43), Papa Francisc a făcut un vibrant apel la pace în Israel, după recenta izbucnire a violențelor armate între israelieni și palestinieni.

CITEŞTE ŞI: Papa Francisc i-a solicitat o întâlnire Patriarhului Moscovei

Papa Francisc a făcut un stăruitor apel la pace și la rugăciune pentru pace, după violențele armate care au izbucnit în aceste zile în Israel, între milițiile palestiniene și armata israeliană, lăsând în urmă cel puțin câte 300 de morți de o parte și de cealaltă. Primul apel al Sfântului Părinte după rugăciunea „Îngerul Domnului” nu putea să se refere la altă urgență care rănește, din altă parte, corpul unei umanități deja suferinde din cauza atâtor conflicte și războaie pe toate continentele.

Apel de la Vatican

„Dragi frați și surori, urmăresc cu îngrijorare și durere cele ce se întâmplă în Israel, unde violența a explodat cu o mai mare cruzime, provocând sute de morți și răniți. Îmi exprim apropierea față de familiile victimelor, mă rog pentru ele și pentru toți cei care trăiesc ceasuri de teroare și angoasă.

Atacurile și armele să se oprească, vă rog, și să se înțeleagă că terorismul și războiul nu conduc la nicio soluție, ci numai la moarte și la suferința atâtor nevinovați. Războiul este o înfrângere, orice război este o înfrângere. Să ne rugăm să fie pace în Israel și în Palestina„, a spus Papa Francisc.

Papa Francisc, mesaj către Israel și Palestina

În alocuțiunea prezentată înainte de rugăciunea „Îngerul Domnului”, Papa Francisc a făcut un amplu comentariu la pagina Evangheliei proclamată în această duminică în ritul roman sau latin cu parabola lucrătorilor ucigași din vie (cf. Matei 21, 33-43). Este „o parabolă dramatică”.

A recunoscut încă din start Sfântul Părinte, din moment ce, la momentul recoltei, cultivatorii viei îi maltratează pe cei trimiși, îi ucid pe toți, iar la fel au făcut și cu fiul stăpânului. Ceva nu a mers cum trebuia, a subliniat Papa, iar stăpânul viei a făcut toate cum trebuie, chiar „cu iubire”, de la plantarea viei până la turnul de pază al acesteia și darea acesteia în arendă (cf. v.33).

Cu aceste premise, era de așteptat ca recolta să se încheie în modul cel mai fericit, „într-un climat de sărbătoare”. În schimb, „în mintea cultivatorilor s-au strecurat gânduri ingrate și lacome”: „ingratitudinea alimentează lăcomia și crește în ei un sentiment din ce în ce mai mare de revoltă, care îi face să vadă realitatea de o manieră distorsionată, să se simtă în credit, nu în debit față de stăpânul care le-a dat lor de muncă”. Mai mult, când îl văd venind pe fiul stăpânului, s-au hotărât să-l ucidă și să-i ia moștenirea, astfel că „din agricultori devin asasini”.

Prin această parabolă, Iisus amintește ce se întâmplă atunci când omul se amăgește atât de mult, încât uită de gratitudinea pe care ar trebui să o simtă în fața faptului că „binele vine din harul lui Dumnezeu, din darul său gratuit.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.