O clădire emblematică a Galațiului, restaurată cu fonduri europene

Foto, sursa: wikipedia
Foto, sursa: wikipedia

Farmacia Ținc, de pe strada Bălcescu, va fi renovată și consolidată cu ajutorul fondurilor europene din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Ea va fi transformată in Muzeu al Colecţiilor

Lucrările presupun restaurarea şi reparaţia clădirii, înlăturarea factorilor care pun în pericol stabilitatea clădirii, restaurarea ornamentele deteriorate de pe faţadă și a scările interioare, înlocuirea pardoselilor.

Se va reamenaja spaţiul muzeal și  se vor dota cu vitrine moderne şi panouri de expunere mobilier. De asemenea, se va dota spaţiul muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile.

Tur virtual al muzeului

Clădirea va fi dotată cu sistem de detecţie şi alarmare la incendiu, sistem de detecţie şi alarmare la efracţie, sistem de supraveghere şi înregistrare video şi sistem de control acces. Imobilul va fi consolidat, acoperişul va fi reabilitat iar ornamentele de pe faţada şi scările interioare vor fi restaurate. Sediul actual al Muzeului “Casa Colecţiilor” va fi scanat 3D, astfel încât să se realizeze un tur virtual al muzeului. Valoarea investiției este de aproximativ 3,5 milioane de lei, fonduri europene.

Farmacia Ţinc, Muzeu al Colecţiilor, în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi


În anul 2002, printr-un protocol, imobilul a fost transferat de la Consiliul Local Galaţi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi. Tot atunci, se solicita de către Consiliul Judeţului Galaţi şi se aproba de către Ministerul Culturii şi Cultelor schimbarea destinaţiei monumentului istoric „Farmacia Ţinc” în Muzeu al Colecţiilor.

 Scurt istoric al farmaciei

Clădirea Muzeului “Casă Colecţiilor ” a fost construită în 1900 şi a fost sediul fostei Farmacii Ținc. Clădirea avea să fie folosită, pe lângă local de farmacie, că laborator şi locuinţă. Primul proprietar a fost Constantin Ţinc. Acesta a fost o personalitate marcantă în istoria Galaţiului. A fost membru al Societăţii Farmaciştilor din România, al Consiliului de Igienă al oraşului Galaţi şi ofiţer al ordinului „Coroana României“.  Preparatele laboratorului său au obţinut premii şi medalii de aur la diverse expoziţii internaționale. Constantin Ţinc a fost primar al Galaţiului în anii 1898, 1904-1905 şi 1914 -1917,. El a fost şi senator de Covurlui în perioada 1907 -1911.

În 1949 clădirea a intrat în proprietatea statului în urma naţionalizării. Imobilul a avut destinaţia de farmacie până în anul 1989.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.