Nicușor Dan: Proiectul amplasării unui centru comercial la Palatul Știrbei, ilegal

Nicușor DanPreședintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, consideră că amplasarea unui centru comercial la Palatul Știrbei este ilegală, deoarece depășește densitatea construită pe care o prevăd regulamentele locale.

„Este o investiție speculativă în care vor să se pună cât mai mulți metri pătrați. Sunt prevăzuți 30.000 de metri pătrați, din care vreo 12.000 pentru spații comerciale, care, din punct de vedere al traficului, ar nenoroci atât Calea Victoriei, cât și străzile din spate, Banului și Budișteanu. Din punct de vedere estetic, este total nepotrivit cu Palatul Știrbei, monument de categoria A”, a declarat Nicușor Dan.

Asociația Salvați Bucureștiul și Centrul de Resurse pentru participare publică au organizat vineri o întâlnire cu bucureștenii, la care aproximativ 60 de persoane au discutat despre viitorul Palatului Știrbei din Calea Victoriei 107. Aceștia au primit scrisori pe care le vor trimite Agenției de Mediu, Ministerului Dezvoltării și Consiliului General al Municipiului București (CGMB), notează Agerpres.

Nicușor Dan a anunțat organizarea unor mitinguri de protest atunci când proiectul va fi depus spre avizare la Agenția de Mediu și la Consiliul General al Primăriei Capitalei.

Palatul Știrbei face obiectul unui proiect de mall care a ajuns în atenția publică începând cu 2009, dezvoltat de către noii proprietari ai acestuia, familia Popescu. Pe lângă zona de centru comercial, proiectul mai include spații de birouri și locuințe, în spatele clădirii monumentului istoric, pe terenul fostelor grădini.

Proiectul a fost contestat în numeroase ocazii de către diverse organizații neguvernamentale din România, semnalând aspectele negative ale acestuia și impactul nociv asupra orașului: construcția în zone protejate cu derogare de la indicatorii urbanistici regulamentari, agresiune asupra unui monument istoric, dispariția spațiului verde, intensificarea traficului de mașini și a poluării în zonă, insuficiente locuri de parcare.

Nicușor Dan afirmă că proiectul este ilegal, întrucât partea din spate a amplasamentului încalcă regulamentul de urbanism al Zonei Construite Protejate nr. 44 Temișana, proiectul încălcând HCGMB nr. 66/ 2006 în privința locurilor de parcare.

Nu există o justificare a depășirii înălțimii maxime pe partea din față a amplasamentului de la 22 m la 34 m, iar amplasarea a 30.000 mp suprafață construită va sufoca o zonă deja foarte aglomerată a Bucureștiului, susțin contestatarii proiectului.

Totodată, cele două asociații consideră că amplasarea unei clădiri de 34 m înălțime agresează monumentul istoric de importanță națională — Palatul Știrbei, cu o înălțime de doar 17 m, iar amplasarea clădirii de 21 m înălțime de-a lungul str. Banului afectează Universitatea Națională de Arte, spațiile acesteia având în mod evident nevoie de lumină naturală.

Palatul Știrbei a fost din 1835 până în 1948 proprietatea familiei Știrbei și a funcționat pe post de reședință a unora dintre personalitățile proeminente ale vieții politice, sociale și culturale ale României — trei generații de membri ai familiei, potrivit site-ului oficial.

Începând cu 1948, proprietățile familiei Știrbei sunt confiscate în favoare statului, mai întâi parțial și apoi integral. Din 1954, ansamblul Palatului Știrbei funcționează ca sediu al Muzeului de Artă Populară, iar din 1980 imobilul va trece în administrația Muzeului de Artă al Republicii Socialiste România, urmând să adăpostească colecția de ceramică și sticlă.

În 1982, aici s-a deschis Muzeul Ceramicii și Sticlei care a funcționat în cadrul Palatului Știrbei până în 1990.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.