Ministrul Carmen Dan: prima carte electronică de identitate va fi emisă la jumătatea anului viitor

Carmen Dan l-a confundat pe Matteo Salvini

Prima carte electronică de identitate ar putea fi eliberată la jumătatea anului 2018, a anunţat luni ministrul de Interne, Carmen Dan, care a precizat că prin implementarea acesteia va fi facilitat accesul cetăţenilor la diverse servicii şi va fi înlesnită interacţiunea cu autorităţile.

“Dacă parcursul legislativ al acestui act normativ va avea în Parlament un timp de dezbatere rezonabil, va urma un pachet de legislaţie subsecventă, astfel încât noi estimăm şi sperăm că prima carte electronică de identitate să fie eliberată undeva la jumătatea anului 2018, nu am stabilit un termen fix. Prin această abordare uşurăm mult interacţiunea cu autorităţile. Pentru că prin implementarea cărţii electronice de identitate se va facilita accesul cetăţenilor la servicii electronice şi va contribui la dezvoltarea procesului de administraţie electronică”, a declarat Carmen Dan.

Ea a subliniat că, prin acest proiect, Ministerul Afacerilor Interne şi-a propus să întărească elementele de siguranţă, în condiţiile în care datele statistice arată o incidenţă mare a furtului de identitate. “Persoanele nu pot fi urmărite pe baza cipului conţinut de cartea electronică de identitate. Acest cip poate dialoga doar cu un echipament destinat citirii sale. Cipul este pasiv, emite doar atunci când este alimentat printr-un câmp electromagnetic produs de cititor”, a spus Carmen Dan.

De asemenea, ministrul a mai spus că persoanele care nu doresc să aibă o carte electronică de identitate nu vor fi obligate să obţină un nou document şi pot opta în continuare pentru o carte de identitate simplă. În ceea ce priveşte costurile implementării noii cărţii de identitate în format electronic, directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Răzvan Jiga, a spus că nu se poate vorbi încă de o estimare clară, pentru că nu au fost adoptate forma şi conţinutul cărţii electronice de identitate.

“În funcţie de forma şi conţinutul cărţii electronice de identitate, se va putea face şi o determinare exactă pe partea de impact tehnic. În plus, toată această estimare va fi făcută de Imprimeria Naţională, care trebuie să asigure şi finanţarea”, a declarat Răzvan Jiga. Cartea electronică de identitate va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, potrivit proiectului de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

În format electronic vor fi înscrise: datele din formatul tipărit, respectiv numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, imaginea facială, Codul Numeric Personal şi adresa de domiciliu, precum şi semnătura olografă a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat şi, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

LĂSAȚI UN MESAJ

*