Majorarea pensiilor – „pericol pentru economie”, avertizează Comisia Europeană

pensii

Majorarea pensiilor este în pericol. Este avertismentul Comisiei Europene, care afirmă că aplicarea Legii pensiilor reprezintă un risc major pentru deficitul României

Comisia Europeană a transmis oficial o recomandare pentru România de a corecta, în 2020, abaterea semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, noua Lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului. În raportul de la Bruxelles se mai prevede că noua Lege a pensiilor este un risc semnificativ de creștere a deficitului public în 2020, deoarece actul normativ prevede majorări semnificative ale punctului de pensie în perioada 2019-2021.

Majorarea pensiilor, un pericol pentru economie

Comisia Europeana anunță că a recomandat României să ia măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea semnificativă de la traseul de ajustare în direcţia obiectivului bugetar pe termen mediu.

CE a prezentat, miercuri, avizele privind proiectele de planuri bugetare pe 2020 ale statelor membre din zona euro privind măsurile luate în temeiul Pactului de stabilitate şi de creştere şi a adoptat al patrulea raport privind supravegherea consolidată vizând Grecia.

„Comisia a luat, de asemenea, o serie de măsuri, în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere, vizând Ungaria şi România. Ea a formulat două recomandări în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative, un instrument care intenţionează să transmită un avertisment în cazul unei abateri semnificative de la cerinţele componenței preventive a pactului”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Oficialii europeni nu au fost convinşi de guvernul Dăncilă

Procedura are ca scop ajutarea statelor membre de a reveni la situaţia bugetară în care s-ar fi aflat dacă abaterea nu s-ar fi produs. În cazul României, Comisia a transmis că nu a fost luată nicio măsură, ca răspuns la recomandarea Consiliului din iunie 2019.

Citeste și:
Nereguli gasite de ministrul Muncii la casa de pensii Dambovita

„Comisia propune adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace şi o recomandare revizuită adresată României de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcţia obiectivului bugetar pe termen mediu”, se arată în comunicat.

În 25 septembrie 2019, reprezentanți de la Bruxelles au venit la București într-o misiune, în timpul fostului Guvern Dăncilă. În urma acestei vizite, Comisia Europeană a constatat „absența unei acțiuni eficiente din partea României”, precum și „o abatere ridicată cumulată de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu”.

În octombrie, guvernul Dăncilă a trimis o scrisoare către Comisia Europeană privind acțiunile sale de corectare a abaterilor, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost convinși. Concluzia lor a fost aceea că România nu a luat măsuri eficiente.

Ce obligație are premierul Orban legat de creșterea pensiilor

Comisia transmite României recomandări noi, iar Guvernul Orban trebuie să raporteze până în 15 aprilie 2020 acțiunile întreprinse.

În raportul de la Bruxelles se mai arată că nouă Lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului public în 2020 și nu numai, în condiţiile în care aceasta conţine majorări semnificative ale punctului de pensie în intervalul 2019-2021, arată raportul.

Funcționarii Comisiei, care au fost în misiune la București, le-au spus reprezentanților Ministerului Finanțelor că nu este clar modul în care noua Lege a pensiilor – în special creșterea cu 40% a punctului de pensie – poate fi făcută fără modificarea programului de implementare.

Potrivit estimărilor Guvernului din septembrie, citate de Executivul comunitar, Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB în 2019, 2,3% în 2020 şi 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul din 2018.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.