Legea Porcului s-ar putea modifica din nou: Vizează persoane care cresc porci pentru consum propriu!

Porci
Porci

Disputa privind porcii crescuți în gospodării continuă. După ce legea aduce restricții dure pentru prevenirea gripei porcine, un proiect de lege ar putea modifica condițiile în care sunt crescuți porcii în așa fel încât să se renunțe la anumite restricții.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii de amploare în Vămi: Zeci de poliţişti prinşi cu şpăgi!

Asta în timp ce micii fermieri riscă să dea faliment din cauza importurilor masive de carne de porc, carne care până de Craciun se va scumpi cu peste 20%.

Legea porcului a dat mari bătăi de cap micilor fermieri români. Pe lângă faptul că aceștia nu pot consuma carnea în urma muncii pe care au depus-o, pot primi și amenzi usturătoare.

Un nou proiect de lege ar putea să aducă modificări la legea actuala, astfel încât persoanele fizice care doresc să crească porcine exclusiv pentru consumul în familie, să nu aibă obligativitatea de a obține atestatul de producător și carnetul de comercializare.

Legea inițială a avut ca scop stoparea pestei porcine, însă fermierii susțin că nu s-au confruntat cu această Epidemie.
Noile modificări ar putea contribui la menținerea și promovarea practicilor tradiționale din generație în generație, dar și posibilitatea unei surse suplimentare de hrană și venituri pentru locuitorii din sate.

Ce prevede noul proiect de lege

Deputații AUR din comisia de agricultură au depus un proiect de modificare a legii porcului, care prevede că persoanele fizice care doresc să crească porci exclusiv pentru consum familial, în gospodării țărănești și în alte gospodării ale populației, nu sunt obligate să obțină atestatul de producător și carnetul de comercializare, ci doar eliberarea unei Adeverințe de către medicul veterinar.

Proiectul de act normativ mai prevede că porcinele pot fi crescute pentru îngrăşare și comercializare de către persoane fizice, fiind permisă reproducţia în aceste exploataţii, iar carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora pot fi destinate consumului în gospodăria proprie și se pot comercializa, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare. Aceste persoane fizice nu se vor autoriza și înregistra fiscal și nu se vor înregistra în SNIIA.”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.