La pas prin istoria Sectorului 5. Mahalalele de altădată și vatra străveche a Bucureştiului

Dintre cele șase sectoare ale capitalei, toate pornind din centrul vechi al orașului, Sectorul 5 are trăsături specifice, care îi dau o identitate proprie. Sectorul corespunde fostei plase Gorgani, a treia ca mărime din București, și număra nu mai puțin de 14 mahalale.

Pornind ca şi celelalte sectoare din centrul capitalei, respectiv din Piaţa Unirii, Sectorul 5 se desfăşoară pe o suprafaţă de 29 kilometri pătrați și are o populaţie de circa 270.000 de locuitori.

Cartierele sale sunt legate de istoria mai veche sau mai nouă a capitalei, fiind în vatra străveche a Bucureştiului.

Astfel, cartierele sectorului 5 poartă amprenta unor luptători și eroi cunoscuți, precum Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, pompierii din Dealul Spirei sau ale unor personalități științifice de prestigiu, legate de școala de medicină sau de studii militare.

De la plasa Gorgani, la raionul „V.I. Lenin”

Potrivit monografiei sectorului 5, în vechea cartagrafie a administrației orașului, din anul 1798, plasa (unitatea administrativă) ce corespundea acestui sector era plasa Gorgani, a treia ca mărime din București, cu nu mai puțin de 14 mahalale, printre care Postăvari, Mihai Vodă, Antim, Izvor, Schitu Măgureanu, Brezoianu etc. Aceleași documente istorice menționează că plasa Gorgani avea 1142 de case.

Cartierul Cotroceni

În anul 1807, Bucureștiul a primit o nouă împărțire administrativă, în cinci „vopseli”, suprafața actualului Sector 5 fiind cuprinsă parțial în vopseaua verde. În 1950, regimul comunist a adoptat sistemul împărțirii administrative a orașului pe raioane, Sectorul 5 fiind denumit raionul „V.I. Lenin”. Actuala administrare a orașului cu cele șase sectoare datează din anul 1979.

Vatra străveche a Bucureştiului

Istoria Sectorului 5 este legată de vatra străveche a Bucureştiului, ale cărei vestigii arheologice atestă aşezări omeneşti încă din perioada paleoliticului.

Mărturii ale unei civilizaţii preistorice descoperite în Dealul Mihai Vodă sau urmele culturii geto-dacilor de pe malurile Dâmboviţei, bisericile şi aşezămintele domneşti, renăscute de atâtea ori din ruine, drumurile comerciale şi evoluţia târgului medieval până la crearea urbei moderne, toate acestea vorbesc de identitatea Sectorului 5 care, alături de Sectoarele 3 şi 4, formează zona cea mai veche a Bucureştiului.

Printre reperele istorice ale sectorului 5 se numără Dealul Mihai Vodă, cunoscut şi sub numele de Dealul Spirei sau Dealul Arsenalului), unde se află zona istorică a capitalei, dominată de străvechea mănăstire „Mihai Vodă”, monument emblematic al Bucureştiului.

Alt reper istoric important este Dealul Cotrocenilor, odinioară acoperit de întinsele păduri ale Vlăsiei, de livezi şi de culturi bogate de viţă de vie, ce se prelungeau până spre Dealul Patriarhiei, Dealul Radu Vodă, Dealul Văcăreştilor şi actuala Şosea a Viilor, alcătuind renumita „Podgorie a Bucureştiului”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.