INS: Număr record de divorţuri în România

Aproape 2.000 de cupluri au divorțat în septembrie, în creștere atât față de august, cât și comparativ cu septembrie 2022, potrivit datelor publicate vineri de Institutului Național de Statistică (INS).

CITEŞTE ŞI: USR face plângere la Comisia Europeană: Ciolacu nu are nicio intenție de a scădea cheltuielile publice ale statului

Adulterul, gelozia și violența fizică sunt principalele motive pentru care cuplurile ajung să se separe.

La oficiile de stare civilă s-au înregistrat 14586 căsătorii, cu 2526 mai puține decât în luna august 2023.

Numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive și prin acordul soților (pe cale administrativă sau prin procedură notarială) a fost de 1956 în luna septembrie 2023, cu 203 mai multe decât în luna august 2023.

Numărul căsătoriilor, mai mic în septembrie 2023 față de septembrie 2022

Numărul căsătoriilor a fost, în luna septembrie 2023, cu 239 mai mic decât cel înregistrat în aceeași lună din anul precedent.

Prin hotărâri judecătorești definitive și prin acordul soților (pe cale administrativă sau prin procedură notarială) în luna septembrie 2023 s-au pronunțat cu 105 divorțuri mai multe decât în luna septembrie 2022.

Scăderea încrederii

Conform Cristinei Șoldan, Drd. Medicină și Antropologie Medicală în cadrul Institutului Francisc I. Rainer al Academiei Române, sunt mai mulți factori care perturbă echilibrul cuplului și care conduc la divorț, cei mai importanți fiind adulterul, gelozia, violența fizică, consumul excesiv de alcool și substanțe.

Psihologul subliniază faptul că societatea românească de după 1990 se confruntă cu o scădere a încrederii populației în instituția căsătoriei.

„Numărul mare al divorțurilor și lipsa unor politici publice de sprijin pentru familiile divorțate a determinat scăderea încrederii în instituția căsătoriei și, implicit, a seriozității implicării adulților în familii. În condițiile în care celula de bază a societății, familia, înregistrează un declin, forța societății în ansamblul ei slăbește, fiind promovat din ce în ce mai mult individualismul”, a declarat Cristina Şoldan, citată de HotNews.

Conform sursei citate, pe termen lung, se poate previziona deja, pe fondul creșterii numărului copiilor proveniți din divorțuri, că vor fi mai multe relații adulte instabile sau de calitate scăzută, care pot conduce la creșterea numărului de divorțuri în viitor, dublată de atitudini și de așteptări negative față de căsătorie.

Psihologul clinician atrage atenţia că este important să fie identificaţi factorii care conduc la propriul eşec în cuplu, dar şi pe cei care consolidează cuplul, respectiv familia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.