Inima actriţei Ema Veţean bate în pieptul unui croat

Inima actriţei Ema Veţean

O tragedie s-a transformat în 5 motive de fericire. Inima actriţei Ema Veţean de la Teatrul de Stat din Sibiu bate în pieptul unui croat. Însă rinichii, ficatul, plămânii şi corneea rămân în România, salvând alte vieţi.

A fost rănită grav pe 22 octombrie, pe DN1, la ieşire din localitatea Cristian, de o maşină condusă regulamentar de un şofer de 65 de ani. A fost ajuns la spital, în Sibiu, în comă profundă, iar medicii nu au mai reuşit s-o salveze. Actriţa a intrat  în moarte cerebrală pe  27 noiembrie, la ora 01.00. Medicii au anunţat familia care a fost de acord să doneze organele tinerei. Cinci echipe de medici au venit la Sibiu şi au prelevat inima, plămânii, ficatul, rinichii şi corneea.

Inima actriţei Ema Veţean bate în pieptul unui croat

Inima Emei Veţan a ajuns la Klinicka bolnica Dubrava din Zagreb, Croaţia, acolo unde a salvat viaţa unei persoane grav bolnave, potrivit dcmedical.ro.

Pacientul respectiv a avut norocul să fie compatibil cu actriţa.

„Dacă în ţara noastră nu există receptori compatibili, este păcat să se piardă această inimă şi noi o oferim către ţările Eurotransplant pentru a salva viaţa unui om. De această dată va fi salvat un cetăţean din Croaţia. Avem şi un acord cu Republica Moldova pentru transfer transfrontalier de organe. În acest fel putem să ne ajutăm ţările reciproc”, a declarat pentru Cetateanul.net Dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Echipa din Croaţia a fost condusă de Dr. Robert Blazekovic.

Plămânii, rinichii, ficatul şi corneea rămân în România

O echipă de medici din București, de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, coordonată de către dr. Dragoș Chiriță a prelevat ficatul și plămânii. Deja, luni dimineaţă s-a făcut primul transplant de ficat şi plămân la acest spital.

Rinichii au fost prelevaţi de o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, coordonată de Dr. Dan Pop.

Corneea a fost prelevată de o echipă de medici din Sibiu.

Cine a fost Ema Veţean

Ema Veţean s-a născut în anul 1981, la Petroşani. Juca de mai mulţi ani la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. De-a lungul timpului a jucat în mai multe piese. Cele mai relevante au fost:

„ Moroi”, un scenariu de Cătălin Ștefănescu și Ada Milea, regia: Alexandru Dabija, 2016

„Platonov”, de A. P. Cehov, regia: Alexandru Dabija – rol: Katia, 2012

„Insula”, de Gellu Naum: regia Vlad Massaci, 2011

„Metamorfoze”, de Ovidiu, regia: Silviu Purcărete, 2009

„Lulu”, de Frank Wedekind, regia: Silviu Purcărete – rol: Kadidja, 2008

„Faust”, de J. W. Goethe, regia: Silviu Purcărete – rol: Werther, Şobolan, Lighioană, 2007

„Un tramvai numit Popescu”, după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu, regia: Gavriil Pinte – rol: Sora, 2007

„Viaţa cu un idiot”, de Victor Erofeev, regia: Andriy Zholdak – rol: Îngerul, 2007

„Othello?!”, de W. Shakespeare, regia: Andriy Zholdak – rol: Desdemona, 2002

Decesul actriţei a fost anunţat şi de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. „ Actriță specială, de o fragilitate și sensibilitate extreme, pleacă dintre noi, fără să-și fi dat întreaga măsură a talentului”, a scris şeful TN „Radu Stanca” pe Facebook.

Colegii actriţei au arborat steagul de doliu, iar în fața teatrului cei care au cunoscut-o și admirat-o vor putea pune lumânări și flori la portretul Emei Vețean.

Zeci de transplanturi în două săptămîni

Potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, în ultimele două săptămâni au fost exportate către Eurotransplant o grefă de ficat, cinci grefe cardiace și patru grefe pulmonare.

Rapoartele medicale mai arată că în perioada amintită au mai fost realizate:

  • 10 transplanturi de rinichi;
  • 5 transplanturi de ficat;
  • 1 transplant de cord în România şi 2 pentru cetăţeni din Eurotransplant;
  • 1 transplant de plămân.

Totodată, rapoartele medicale mai arată că, până la data de 28 octombrie 2019, în România au fost efectuate 46 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 7 intervenții de ficat de la donatori în viață. 154 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 45 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață. De asemenea, au fost realizate 6 transplanturi de cord și 3 de plămân.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.