Focar de gripă aviară la cea mai mare fermă de curcani din ţară

Un focar de gripă aviară a fost detectat la o fermă de curcani din Codlea, unde se află peste 60.000 de păsări, pe o rază de minimum 10 kilometri fiind luate măsuri de restricție severe privind circulația persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

CITEŞTE ŞI: Focar de gripă aviară H5N1 la o fermă, aproape de graniţa cu România

„Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări BRAVCOD SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov. Din data 26 ianuarie, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Brașov și județele limitrofe, precum și Unitatea Operațională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu”, anunță ANSVSA.

Ancheta epidemiologică

O echipă de specialiști din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de vicepreședintele Dănuț Păle, s-a deplasat la exploatația respectivă, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale, care au scopul de a împiedica răspândirea virusului. În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecție și de supraveghere, astfel încât pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. În zona de protecție se află alte 9 exploatații comerciale de păsări și în zona de supraveghere 15, care sunt monitorizate permanent prin inspecții clinice și recoltări de probe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here