Fabrica de Zahăr Bod își reia activitatea. Anunțul noilor proprietari

Fabrica de Zahăr din localitatea Bod, județul Brașov, se va redeschide, fiind investit peste 1 milion de euro și create aproximativ 200 de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă.

Redeschiderea fabricii de zahăr Bod din județul Brașov este așteptată de cultivatorii de sfeclă de zahăr, care vor putea acum să-și vândă producția, mulți dintre ei fiind afectați de închiderea Fabricii de Zahăr de la Luduș, din județul Mureș, potrivit agrointel.ro.

Fabrica de Zahăr Bod a fost cumpărată anul trecut de SC Best Achiziţii SRL, noul proprietar anunţând că va fi repornită

Fabrica a fost închisă în 2018,  fiind declarat falimentul acesteia după 7 ani în care s-a aflat în insolvenţă. Directorul general al Best Achiziții, Mihaela Neagu, a declarat că peste 80 de fermieri, cultivatori de sfeclă de zahăr, vor avea contracte cu fabrica, pentru început.

”Am cumpărat 60% din tot ce a însemnat fabrica de zahăr Bod – terenuri, locuinţe pentru angajaţi, dispensar – şi urmează să închidem procesul, cumpărând tot ce va scoate lichidatorul la vânzare. Astăzi (26 ianuarie – n.red.) ne-am întâlnit cu 80 de fermieri, cultivatori de sfeclă, pentru a discuta contractele pentru anul agricol curent”, a menționat Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii.

Aceasta a precizat că  fabrica a fost cumpărata pentru a fi redeschisă, apărând oportunitatea de a intra pe o piaţă cu un singur jucător, Agrana, după închiderea fabricii de zahăr de la Luduş de către Tereos.

 Mihaela Neagu spune că în primul an fabrica va funcţiona la capacitatea în funcție de numărul de contracte încheiate cu producătorii de sfeclă, producţia variind în funcţie de suprafaţa cultivată de aceştia.

”Am făcut o evaluare cu specialişti şi ne va costa peste 1 milion de euro. O să mergem să discutăm cu ministrul Agriculturii despre un posibil ajutor de stat şi luăm în calcul şi accesarea fondurilor europene, pentru că, pe lângă costurile cu retehnologizarea, o să avem costuri mari şi cu producţia şi salariile, angajând circa 200 de persoane, din care 20 am angajat deja. Majoritatea sunt din Bod, foşti angajaţi care au vrut să se reîntoarcă“, a declarat Mihaela Neagu.

Astfel, vor fi prelucrate aproape 200.000 de tone de sfeclă de zahăr în fabrică, ce pot fi recoltate de pe o suprafaţă de 4.000 de hectare şi din care s-ar obtine o producţie de 28.000 de tone de zahăr aferentă anului 2022.

 România a deținut înainte de 1989 un număr de 35 de fabrici de zahăr

Acum au rămas doar 2 funcționale, cea de la Bod fiind a patra ca vechime din țară.

Grupul austriac Agrana, producătorul brandurilor Mărgăritar şi Coroniţa, este singurul jucător de pe piaţă,  având două fabrici în România, după ce anul acesta, grupul francez Tereos, care deţinea o fabrică de zahăr în oraşul Luduș, din județul Mureş, a anunţat că o va închide, invocând efectele negative aduse de liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Toate bune şi frumoase până acum, numai să fie pentru re-re-re-deschiderea fabricii de zahăr. Doamne ajută! Pentru ca nu cumva aceste ,,terenuri” să fie cumparate ieftin acum, ca să fie revândute pentru alte scopuri după ce va avea loc inaugurarea Aeroporului internaţional de la Ghimbav de anul viitor, cand va creste mult valoarea de piaţă ale acestora (terenuri ȋn intravilan, cu apă-canal, gaze, cale ferată şi şosele asfaltate spre Braşov).

    Virgil Leanca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.