Decizie UE: Centralele termice pe gaze naturale interzise din 2040

Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord privind reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor din Uniunea Europeana. Comisia Europeană a emis un comunicat de presă pe 7 decembrie în care salută acordul provizoriu anunțat de cele două foruri implicate în elaborarea legislației specifice. 

Potrivit unui punct al acordului, publicat pe site-ul CE, „statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040„. Comunicatul arată faptul că inclusiv actualii utilizatori de centrale termice alimentate cu gaze naturale ar urma să fie obligați să renunțe la instalații cel târziu în 2040, potrivit ziare.com.

„Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe cu centrale termice cu gaze naturale”, arată o analiză publicată pe site-ul Patrupereti.ro

Intenția Uniunii Europene este ca centralele termice cu gaze naturale să fie înlocuite cu surse nepoluante de încălzire. Una dintre măsuri este ca, începând de la data de1 ianuarie 2030, toate clădirile rezidențiale noi să aibă emisii zero. Practic, din 2030 nicio clădire rezidențială nou-construită nu va putea folosi gazele naturale ca sursă pentru energie termică. „Scopul este renovarea clădirilor pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor, ceea ce în final se va traduce printr-un necesar mai mic de energie electrică sau pentru o eficiență mai mare a pompelor de căldură pentru încălzirea pe timp de iarnă.

 Practic, directiva menționează că fiecare stat membru trebuie să stabilească un plan național de renovări și introducerea unor “pașapoarte de renovare”, prin stabilirea unor reguli unitare la nivelul țării. Nu îmi este însă foarte clar de unde vor proveni banii necesari pentru aceste renovări, pentru că este evident că o bună parte dintre locuitori nu vor avea fonduri pentru astfel de lucrări ample de renovare. Directiva sugerează însă că, cel puțin pentru o parte dintre locuitori, fondurile vor proveni de la stat sau de la Uniunea Europeană. Mai exact, vor exista măsuri de finanțare pentru persoanele vulnerabile și clădirile cu cele mai slabe performanțe, în care locuiesc familii sărace din punct de vedere energetic”, mai arată analiza.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.