Ciolacu vrea separarea României de Bulgaria pentru aderarea la Schengen

sursa: Pixibay

Premierul României oferit un amplu interviu pentru Bloomberg, în care a vorbit pe larg despre politica externă a României.

CITEŞTE ŞI: Ciolacu revine la cash-ul iniţial. Mesaj pentru evazionişti: Voi veni peste voi!

Marcel Ciolacu a numit eșecul Bucureștiului de a adera la zona Schengen o „profundă nedreptate”, afirmând că va căuta o întâlnire extraordinară și va cântări măsurile legale pentru a ieși din impas. De asemenea, mai anunță premierul, el ia în considerare o eventuală separare de Bulgaria, „dacă negocierile indică un rezultat mai bun.”

„România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene”, a spus Ciolacu, luni, în biroul său. „Este o necesitate ca Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen.” Austria și Țările de Jos au blocat intrarea în Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE anul trecut. Vetoul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei.

Şedinţă extraordinară

Ciolacu a spus că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura României. Întâlnirea va cădea după alegerile din Olanda pe 22 noiembrie, când calculul politic s-ar putea schimba. „Premierul român a spus că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să pună în considerare împărțirea ofertei sale la Schengen de efortul Bulgariei, dacă negocierile indică un rezultat mai bun”, arată Bloomberg.

Referindu-se la „vetoul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a spus că guvernul său ia în considerare și o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție. El a atacat guvernul de la Viena, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de non-membru NATO, chiar dacă România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii. „Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.