Cine va ajunge la CCR: PSD încă analizează

Curtea Constituțională, sesizarea USR, ”Mingea” Dragnea se joacă astăzi și la CCR, nu doar la ÎCCJ
Curtea Constituțională va analiza sesizarea făcută de președinte

PNL şi PSD se pregătesc să-şi impună favoriţii pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională, în timp ce Klaus Iohannis va decide, la rândul său, un nou magistrat.

În luna iunie, expiră mandatele a trei membri ai CCR, anunţă Adevărul.

CITEŞTE ŞI: Se schimbă preşedintele CCR! Miză uriaşă pentru PNL şi PSD

PNL este prima formaţiune a Puterii care a decis să anunţe ce persoană susţine pentru un mandat de magistrat al Curţii Constituţionale, dat fiind că în mai puţin de o lună şi jumătate expiră mandatele Monei Pivniceru (numită de Senat), lui Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor) şi lui Daniel Morar (numit de preşedintele Traian Băsescu). Concret, PNL a stabilit, într-o şedinţă de Birou Executiv de joi, să o susţină pe Iuliana Scântei pentru funcţia de judecător CCR din partea Senatului. Scântei este preşedintă a Comisiei juridice din Senat, aflată la al doilea mandat de parlamentar, iar anterior a ocupat inclusiv funcţii guvernamentale, cum a fost cea de secretar general Ministerului Justiţiei, în perioada august 2007 – mai 2008. Singurul contracandidat al lui Scântei este Cristi Danileţ. Danileţ, propus de USR pentru un mandat la Curte, este fost judecător CSM, în prezent exclus din magistratură. Aritmetica parlamentară arată că propunerea Puterii ar trece fără probleme, cele trei partide, PSD, PNL şi UDMR, având 94 de senatori, iar majoritatea necesară este de 69 de voturi.

Cine este favprit la Camera Deputaţilor

La Camera Deputaţilor, PSD este partidul îndreptăţit să decidă noul judecător, potrivit înţelegerii din Coaliţie. Deşi social-democraţii nu au decis oficial, favorit este considerat Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, precizează surse din conducerea PSD pentru „Adevărul”. Varianta de rezervă pentru PSD este Robert Cazanciuc. Decizia va fi luată în următoarele zile, dat fiind faptul că toţi candidaţii vor trebui audiaţi de comisiile juridice reunite, pentru ca pe 3 mai să fie plenurile în care sunt votate toate propunerile. Şi la Camera Deputaţilor, USR a venit cu propria propunere, adică Peter Eckstein-Kovacs, avocat şi fost senator UDMR timp de trei mandate, care şi-a dat demisia din Uniunea în 2018, ca semn de protest pentru faptul că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor susţinea PSD, în contextul modificării Codurilor Penale şi legilor Justiţiei. Şi la Cameră, Coaliţia are o majoritate de peste două treimi, ceea ce o face să n-aibă emoţii în privinţa impunerii candidatului favorit.

Validarea noilor numiri

Potrivit legii, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatelor, care va avea loc pe 10 iunie, cele două foruri ale Parlamentului trebuie să valideze noile numiri. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Klaus Iohannis o va propune, din partea Preşedinţiei, pe Mihaela Ciochină, din 2015 consilier prezidenţial, fiind responsabilă de Departamentul Constituţional Legislativ. Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1992, Ciochină a lucrat anterior la Senatul României, fiind inclusiv director general al Direcţiei generale legislative. Aşadar, cu o experienţă îndelungată mai ales în ceea ce priveşte aria proiectelor de lege şi normelor de tehnică legislativă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.