VIDEO Capcanele mortale de pe Splaiul Independenței. Nu am învățat nimic din cazul Gigină

De mai bine de un an, traficul pe Splaiul Independenței din centrul Capitalei este un adevărat coșmar, din cauza unor lucrări efectuate pe carosabil. Mai grav este că lucrările sunt semnalizate necorespunzător, putând deveni adevărate capcane mortale.

Reabilitarea colectoarelor de canalizare, o lucrare demarată de Primăria Capitalei încă din august 2017, ar fi trebuit să se termine într-un an și jumătate dar nu e gata nici acum.

Potrivit Codului rutier ”Semnalizarea şi amenajările rutiere necesare pe drumurile publice se asigură de către administratorul drumului respectiv şi se efectuează numai cu avizul poliţiei rutiere” și ”Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât aceasta să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.

Semnalizările lucrărilor de pe Splaiul Independenței nu sunt nici pe departe menite a asigura deplasarea în siguranță a participanților la trafic, având în vedere că acestea sunt amplasate la nici 5 metri de gropile săpate în asfalt.

Nu am învățat nimic din cazul Gigină

În mai 2018 a fost trimis în judecată administratorul firmei care efectua lucrări de montare a unor țevi de gaz, după ce polițistul Bogdan Gigină a căzut cu motocicleta într-o astfel de groapă și a murit. ”Referitor la inculpații Mazilu Petre și General MPM Impex SRL, a rezultat că aceștia, cu încălcarea dispozițiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaților cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate partea carosabilă și au pus la dispoziția angajaților semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranță, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Știrbei Vodă din București, în zona în care s-a produs accidentul”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În cazul Gigină, verificările procurorilor au arătat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. În cazul lucrărilor de pe Splaiul Independenței, acestea sunt situate la nici cinci metri de gropile săpate în subteran, așa cum se poate observa din fotografiile realizate de Cetăteanul.net. Când a fost audiat la DNA, patronul firmei de construcții a susținut că legea îl obliga să presemnalizeze groapa cu peste 200 de metri înainte, lucru care i s-a părut imposibil de realizat. ”Acuzaţia este că semnele nu au fost reflectorizante, din câte mi s-a spus şi că nu am respectat cei 240 de metri de presemnalizare. Nu se puteau respecta. Într-un oraş să blochezi 240 de metri de stradă…”, declara în decembrie 2016 Petre Mazilu, patronul firmei care efectua lucrările pe carosabilul din dreptul Casei Radio.

Capcanele mortale de pe Splaiul Independenței nu deranjează pe nimeni

Lucrările de pe Splaiul Independenței sunt adevărate capcane pentru șoferi
Lucrările de pe Splaiul Independenței sunt adevărate capcane pentru șoferi

Revenind la lucrările de pe Splaiul Independenței, acestea sunt efectuate de asocierea Tahal Consulting Engineers LTD din Israel cu SC Triada Prod Impex SRL.

Am întrebat la Brigada Rutieră a Municipiului București care au fost măsurile luate față de cele două firme în ceea ce privește presemnalizarea defectuoasă a lucrărilor de pe carosabil, însă până la data publicării materialului nu am primit niciun răspuns. Vom publica răspunsul Brigăzii Rutiere imediat ce acesta ne va fi transmis.

Pe 14 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

Capcanele mortaale din trafic au curmat viata lui Bogdan Gigina
Polițistul Bogdan Giginină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă nesemnalizată

„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.