Biserica Sfântul Elefterie Vechi – arhitectura. La pas prin sectorul 5

Cu 19 metri lungime și 6,40 metri lățime, Biserica Sfântul Elefterie Vechi este echilibrată ca proporții, fiind din aceeași grupă structural-arhitectonica cu Bisericile Sfântul Ștefan – Călărași, Biserica Batiștei sau Biserica Mântuleasa.

Planul bisericii este de tip triconc, cu pridvor, pronaos supralărgit, turn-clopotniță peste pronaos, având scară adăpostită într-un turnuleț adosat laturii nordice a pronaosului.

Citește și Pățaniile bisericii Sfântul Elefterie Vechi. La pas prin sectorul 5

O turlă ce păstra imaginea Hristos Pantocrator, aflată deasupra naosului, a fost dărâmată în secolul al XIX-lea și nu a mai fost reconstituită la restaurare.

Pridvorul este mărginit de trei arce către vest și de câte unul, mai lat decât celelalte, spre nord și sud. Toate arcele sunt „treflate în acoladă”, rezemându-se pe patru coloane frontale cilindrice, masive, din piatră, cu fusurile netede, prevăzute doar cu abace tot din piatră și de două coloane angajate din zidărie, așezate pe un parapet. Este acoperit cu o calotă sferică, între două elemente arcuite foarte late, sprijinite pe console din zidărie.

Pronaosul

În pronaos se intră printr-o ușa cu ancadrament din piatră sculptată în stil post-brâncovenesc, întregit cu ocazia restaurării din perioada 1929-1935.

Pronaosul este ușor lărgit, fiind boltit exact că și pridvorul. Trei arce rezemate pe coloane din piatră sculptată, dintre care două angajate, delimitează pronaosul de naos.

Naosul

Naosul pare alungit deoarece între acesta și pronaos este un spațiu intermediar, boltit semi-cilindric, în sens longitudinal. Naosul delimitat de abside, este boltit cu o calotă sferică rezemată pe arce.

Fațadele sunt împărțite în doua registre aproape egale, printr-un brâu simplu. Registrul inferior este „îmbrăcat” cu o înșiruire de arce trilobate cu acolada, inegale. Registrul superior cuprinde un rand de medalioane pictate și succesiunea de profile în retragere a cornișei armonizează cu restul fațadelor. Câte trei medalioane identice celor din registrul superior decorează și laturile bazei pătrate a turlei. Cornișa și soclul au fost refăcute cu prilejul restaurării. Obișnuitele chenare de piatră sculptată nu se mai păstrează decât la ferestrele de la proscomidie și diaconicon.

Pisania

Biserica a fost declarată monument istoric pe 10/23 martie 1915, în urma raportului Comisiunii Monumentelor istorice din 17 februarie/2 martie 1915.

Pisania are următorul text: „Această sfântă și dumnezeiască biserică, care prăznueste pre numele marelui Mucenic Gheorghe și a Sfântului Sfesteno Mucenic Elefterie, s-au ridicat și s-au zidit dan sin Macsin cupet, prin osteneala Presfințitului Mitropolitu al Ungrovlahiei Chir Neofit și a dumisale jupan Andrei zaraf, unchiol răposatului, pre carele i-au fostu lăsată epitrop la moartea dumnealui și s-au săvarșitu această dumnezeiască biserică în zilele preluminatului și preînnălțatului domnu Io Mihai Racoviță Voevod, într-o pomenire vecinică ctitoriloru și ostenitori cei mai sus pomeniți. Leat 7252, mai 4.”

În prezent, Biserica Sfântul Elefterie Vechi este folosită numai pentru ocazii speciale, Botezuri, Cununii și ceremonii funerare. Slujbele se oficiază în Biserica Sfântul Elefterie Nou, aflată în imediata apropiere.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.