Avocaţii medicului arestat pentru şpagă fac praf procurorii: Aceste „informări” cu caracter manipulator nu afectează doar prezumţia de nevinovăţie, ci şi ancheta!

Foto: Opinia Timişoarei

Societatea de avocați Chiriță și Asociații, care îl reprezintă pe medicul Octavian Mazilu, arestat preventiv miercuri după ce ar fi fost prins în flagrant primind mită de la pacienți, transmite un prim punct de vedere cu privire la acest dosar penal.

Avocații acuză organele de cercetare penală că manipulează opinia publică prin prezentarea unor informații care îl conturează pe medicul Mazilu ca fiind viinovat, fără să se țină cont de prezumția de nevinovăție.

Ce spun avocaţii

„Având în vedere informaţiile diseminate în public cu privire la anumite proceduri judiciare care îl vizează pe dl Octavian Mazilu, în numele acestuia, dorim să facem câteva precizări.

CITEŞTE ŞI: Medic renumit din Timişoara , retinut în timp ce lua mită de la un pacient

Amintim că, potrivit legii, dl. Mazilu este nevinovat până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare. Prezentarea sa în faţa publicului ca fiind vinovat de faptele care i se impută reprezintă o încălcare a prezumţiei sale de nevinovăţie. Organele de urmărire penală continuă o practică demarată cu ceva vreme în urmă şi confundă informarea publicului cu manipularea sa. Prezentarea în faţa publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite celui acuzat să îşi prezinte poziţia nu reprezintă informarea publicului. Reprezintă o instigare a publicului de a considera vinovată o persoană, pe care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată.

Îi afectează prezumţia de nevinovăţie

Aceste „informări” cu caracter manipulator nu afectează doar prezumţia de nevinovăţie a dlui Mazilu, ci au un impact asupra unui număr mare de persoane ce urmează să fie audiate şi care deja au aflat din presa scrisă sau de la posturile de televiziune că dl Mazilu ar fi vinovat de fapte de corupţie. Într-o societate democratică rolul autorităţilor statului este acela de a proteja drepturile fundamentale ale persoanei şi de a asigura tuturor un proces echitabil. Dacă presa nu poate fi acuzată că utilizează informaţiile oferite de autorităţi, acestea din urmă au obligaţia constituţională de a se abţine de la orice act care ar putea afecta drepturile persoanelor acuzate penal.

Vinovaţia sau nevinovăţia dlui Mazilu vor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracţiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici, este o certitudine.”

După ce a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, medicul Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal Timişoara, acuzat de luare de mită în formă continuată (25 de luări de mită), a fost arestat preventiv miercuri de judecătorii Tribunalului Timiş.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Noi cetatenii i-am invatat sa ia bani. De la femeia de serviciu la doctori! La asistente si infirmiere dai mai des, ca se tot schimba turele. Mai nou la doctor se da dupa…, ca sa nu se spuna ca a conditionat ce iti face. In Timisoara am tot fost prin spitale cu mama mea. Un singur om am intalnit care nu ia, oricat ai incerca sa-i dai. Tare m-am mirat, apoi au zis si altii ca asa e ea. Dar are si har, simti bunatatea si in vorba ei.

  2. Normal ca avocatii magnatului doctor spun ce vor ei , ca doar iau o gramada de bani si pana la urma se mituiesc judecatorii si o sa i se dea achitare pe cine stie ce motiv de neconstitutionalitate . Dar organele ce cercetare penala nu fac informari catre masa media decat la cererea lor si nu invers . Tara de rahat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.