UPDATE Contre între arhiepiscopul Ioan Robu și Gabriela Firea pe tema Cathedral Plaza. Ce spune proprietarul clădirii

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu a declarat vineri la Cluj că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, „fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza. În replică, reprezentanții municipalității susțin că au inițiat din nou demersurile de demolare a clădirii.

UPDATE Proprietarul Cathedral Plaza susține că Primăria Capitalei nu are dreptul să demoleze clădirea

Hotărârea de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronunţată într-un proces în care proprietarul clădirii nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, iar Primăria Capitalei are obligaţia de a „legaliza” clădirea, susţine Millennium Building Development (MBD), proprietarul imobilului.

„Hotărârea prezentată de Arhiepiscopia romano-catolică de Bucureşti drept titlu pentru demolare este în realitate o soluţie dispusă la şase luni după ce proprietarul, Millennium Building Development, a iniţiat această acţiune legală de regularizare. În plus, soluţia a fost pronunţată de o instanţă căreia nu i-a adus la cunoştinţă cererea de regularizare şi în cadrul unui proces în care MBD nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, şi clădirea Milenium se află în teren privat, şi nu în teren public”, explică proprietarul, într-un comunicat de presă dat publicității sâmbătă.

Acesta mai susţine că Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expetize realizate de universităţi şi experţi, din care reies legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului. Proprietarul Cathedral Plaza mai spune că, „în cazul absurd al demolării”, costul estimat ar fi de 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Capitalei.

„Primăria Municipiului Bucureşti are mai întâi obligaţia în faţa societăţii româneşti şi în faţa investitorului de a autoriza clădirea Cathedral Plaza şi de a pune capăt acestui abuz care durează din 2011”, mai spune Millenium, în opinia căruia demolarea ar fi „un act nesăbuit, brutal, absurd şi care ar trăda o adevărată iresponsabilitate”.

Arhiepiscopul Ioan Robu a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

„Nu am ajuns la niciun acord comun. Avem decizia irevocabilă de dezmembrare a clădirii, însă, până în prezent, primarul general al Capitalei fuge de obligaţia pe care o are de a da decizia de demolare sau de dezmembrare a clădirii. Ştim că proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ceea ce nu se întâmplă cu biserica. Ei au influenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice, şi economice. Suntem acolo, avem dreptate, dar nu ni se dă. Există o hotărâre definitivă de demolare, de dezmembrare a clădirii, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea, pentru a respecta legea”, a spus Ioan Robu.

Replica Primăriei în legătură cu Cathedral Plaza

În replică, Primăria Capitalei a transmis că au fost iniţiate demersurile pentru desfiinţarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi costurilor urmând să fie făcută o nouă licitaţie publică, inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti.

„Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniul evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de 1 milion de lei”, explică municipalitatea.

Reprezentanţii Primăriei precizează că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor fiind demarate, în anii precedenţi, două proceduri de achiziţie publică, anulate, însă, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru că nu s-a prezentant nici un ofertant.

„Noua procedură urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achiziţii publice), cât şi în TED (Tenders Electronic Daily), versiunea on-line a „Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” dedicat achiziţiilor publice europene pentru maximizarea şanselor desemnării unui câştigător”, subliniază reprezentanţii Primăriei.

Potrivit acestora, pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii privind clădirea de birouri Cathedral Plaza, cercetările nefiind finalizate. „Majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. Millenium Building Development S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei Cathedral Plaza. Următorul termen de judecată va fi în data de 10.05.2017”, mai spune municipalitatea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.