Anca Dragu propusă guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat vineri că o va propune pe Anca Dragu, fost ministru de Finanţe şi fostă preşedintă a Senatului României, pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova.

CITEŞTE ŞI: Inflaţia va exploda: Prognoza SUMBRĂ a BNR!

Anunţul vine la o zi după ce funcţia a rămas vacantă. Joi, legislativul moldovean l-a demis pe Octavian Armaşu.

„Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu.

(…) Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, a anunţat Igor Grosu.

Potrivit şefului Legislativului moldovean, Anca Dragu are o experienţă „importantă” în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi de aderare la UE, potrivit radiochisinau.md.

Oficialul a subliniat că Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României.

În 2020, Anca Dragu a fost aleasă preşedinte al Senatului României.
Șeful băncii centrale din Moldova a fost demis de Parlament după un scandal de fraudă

Scandal de fraudă

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe șeful băncii centrale, Octavian Armașu, pentru că nu a acționat în cazul scandalului de fraudă „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al țării în perioada 2014-2015, potrivit Reuters.

Armașu a fost demis după doi ani de discuții și încercări eșuate de a recupera o parte din banii care au fost scoși din sistemul bancar și scoși din Moldova.

Suma se ridică la 12% din produsul intern brut al Moldovei la acea vreme.

Doi dintre cei care se presupune că ar fi fost autorii fraudei sunt încă în libertate.

Optzeci și unu de deputați au susținut demiterea lui Armașu.

Membrii Partidului Socialist, partid de opoziție favorabil Rusiei, s-au alăturat Partidului pro-european de Acțiune și Solidaritate al președintelui Maia Sandu pentru a obține un vot de două treimi în Camera cu 101 locuri.

În perioada premergătoare votului, șeful Comisiei pentru buget și finanțe din parlament, Radu Marian, a acuzat banca centrală de obstrucționarea unei anchete privind frauda și chiar de protejarea anumitor persoane.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.