ANALIZĂ. PNL ar putea ieşi de la Guvernare

Dr. Florin Abraham, istoric și profesor de Științe politice la SNSPA, consideră într-o analiză intitulată „Provocările anului politic 2024 pentru stânga politică din România” că scenariul ieșirii PNL de la guvernare are „o probabilitate ridicată de a deveni realitate” dacă liberalii obțin la alegerile europarlamentare din iunie un scor sub 20%, ceea ce ar duce la o guvernare minoritară a PSD.

CITEŞTE ŞI: Vasile Bănescu, reacție după ce ÎPS Teodosie a afirmat că fumătorii și femeile „într-o perioadă de necurăție” nu pot bea agheasmă

„În condițiile situației de incertitudine, anticipăm că dispozitivul politic pentru alegerile parlamentare și cele prezidențiale va fi stabilit abia după scrutinul pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. PNL va trebui să ia decizia dacă va continua să aibă o atitudine de partid de opoziție din interiorul guvernării sau din afara acesteia. Dacă liberalii vor obține mai puțin de 20 de procente din voturi, care constituie un reper psihologic, ar putea fi întrunite condițiile unei schimbări de lider, așa cum s-a întâmplat și în 2014, iar noul președinte al partidului ar deveni candidat în alegerile prezidențiale. Într-un atare scenariu, cu o probabilitate ridicată de a deveni realitate dacă ținem seama de nervozitatea activului politic al PNL, PSD ar rămâne unicul partid guvernamental, într-un cabinet minoritar. Potrivit Constituției României (art. 89 al. 3), nu s-ar putea declanșa alegeri anticipate în ultimele șase luni ale mandatului președintelui republicii”, afirmă Abraham.

Raţiuni pentru a rămâne împreună

„Deși există numeroase rațiuni de stat pentru a fi menținută coaliția PSD-PNL, rămânerea liberalilor într-un „mariaj de conveniență” ar putea fi percepută de strategii PNL ca ineficientă electoral, deoarece nu oferă resursele discursive pentru a regenera încrederea electoratului”, adaugă acesta, cu precizarea că liberalii ar putea rămâne la guvernare dar acestă variantă are o probabilitate mai mică.

„În sfârșit, există și varianta ca atât PSD cât și PNL să fie victorioase în alegerile europarlamentare, însă această ipoteză contrazice premisa principală a analizei noastre – prevalența crizelor -, astfel încât cel puțin una dintre formațiunile din coaliția de guvernământ va trebui să suporte costurile lipsei de încredere a majorității populației în guvernare”, conform lui Abraham.

Acesta apreciază că la alegerile europarlamentare este de așteptat să participe între 25 – 35% din electorat și „la acest nivel de prezență PSD va fi mai puțin afectat decât PNL, având un nucleu electoral mai stabil și mai disciplinat, iar AUR va putea beneficia de nemulțumirea acumulată în societate, cu un scor care ar putea trece de 20 de procente din voturi”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.