Alertă OMS cu privire la un sirop de tuse pentru copii: Sunt contaminate!

FOTO: VIAŢA MEDICALĂ

OMS a lansat un apel la ”o acțiune imediată și coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme și contrafăcute după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate, informează AFP.

CITEŞTE ŞI: OMS recomandă purtarea măştii: Nu ne putem permite mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate!

În decursul ultimelor patru luni, cel puțin șapte țări au semnalat incidente în care au fost implicate siropuri pediatrice împotriva tusei eliberate fără rețetă, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, arată Agerpres. Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente în trei dintre aceste țări: Gambia, Indonezia, Uzbekistan, a precizat organizația, adăugând că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul ”copiilor sub cinci ani”.

Incidentele semnalate vizează contaminarea confirmată sau suspectată a unor siropuri de tuse fabricate în India, cu un conținut ridicat de dietilen glicol și de etilen glicol. ”Aceste substanțe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenți industriali sau în soluții antigel și pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantități mici”, a avertizat OMS, adăugând că ”nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”. Organizația a lansat o primă alertă după decesul unor copii în Gambia în octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia și o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan. OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech și Maiden Pharmaceuticals și a îndemnat statele să-și sporească eforturile pentru depistarea și retragerea din circulație a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanțurile de aprovizionare și să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.

Nu sunt incidente izolate

OMS susține că ”nu este vorba despre incidente izolate” și solicită ”măsuri imediate și coordonate”. Autoritățile de reglementare precum și guvernele trebuie să depisteze și să retragă toate produsele medicale care nu corespund normelor și care au fost identificate în urma alertelor OMS și să vegheze ca produsele să provină de la furnizori agreați, iar comercializarea acestora să fie aprobată de autoritățile competente. Fabricanții de medicamente ar trebui ”să cumpere doar excipienți de calitate farmaceutică și doar de la furnizori acreditați”, a subliniat OMS. Companiile farmaceutice trebuie să țină o evidență completă a achizițiilor pe care le fac, să efectueze ”teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza și să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here