Alertă într-o localitate din Dâmbovița din cauza unui câine. Localnicii, avertizați de primar

Foto, sursa, Emanuel Spataru, Facebook
Foto, sursa, Emanuel Spataru, Facebook

Direcția Sanitară Veterinară Dâmbovița anunță apariția unui focar de rabie în satul Valea Voievozilor, comuna Răzvad . Acest lucru după ce un câine ciobănesc carpatin care a mușcat doi oameni a murit de turbare ,analizele confirmând acest lucru.

Semnalul de alarmă a fost tras și de primarul comunei Răzvad, Emanuel Spătaru, care i-a sfatuit pe localnici să ia măsuri de precauție.

„Dragii mei, tocmai am primit o informare de la DSVA Dâmbovița, cu privire la confirmarea unui caz de Rabie în satul Valea Voievozilor pe strada Musetoiu! De aceea va rog pe toți cei care nu ați vaccinat câinii sau pisicile din gospodărie să luați legătura cât mai rapid cu dl Doctor Veterinar Simionescu în vederea vaccinării lor! Totodată, va rog să urmăriți cu atenție starea animalelor de companie, pe care le aveți în gospodărie!Referitor la animalul care a fost depistat cu Rabie, acesta a mușcat 2 persoane, în curtea propietarului care au fost vaccinate Antirabic și acum sunt acasă, în afara oricărui pericol!”, a scris primarul EmanueL Spătaru pe Facebook.

Rabia (turbarea) este o boală infecțioasă virală a mamiferelor cauzată de un virus, virusul rabic, care se găsește în salivă animalelor. El  afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale, cât și la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu țesutul cerebral. 

Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cât și domestice. Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii, însă această se întâmplă foarte rar datorită programelor de vaccinare eficiente. Animalele de companie care nu părăsesc niciodată apartamentul au un risc foarte mic de a fi expuse virusului care determina rabia. În situații și mai rare, unele persoane se pot infectă fără a fi mușcate de un animal infestat, fie prin manipularea unui animal care e infestat, fie prin inhalarea virusului. Mai ales în locuri în care acesta se găsește în cantitate foarte mare (peșterile în care trăiesc lilieci, de exemplu).

Simptomele rabiei

Perioada tipică de incubație a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioada, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea și amorțeală la locul mușcăturii. Alte simptome care se pot manifestă sunt:

  • Tușe sau senzația de gât uscat;
  • Durere, arsură, mâncărime;
  • Febra;
  • Furnicături sau amorțeală la locul mușcăturii sau al expunerii inițiale;
  • Durere abdominală;
  • Anxietate sau neliniște care se accentuează și poate evolua spre agitație extremă.
  • Perioade alternanțe de comportament normal și comportament bizar sau neobișnuit (anxietate, halucinații, delir);
  • Frică de apă (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie);
  • Spasme musculare la nivelul mușchilor fetei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii;
  • Paralizia, care este adesea singurul simptom;
  • Variații mari ale temperaturii corporale;
  • Insuficientă cardiacă și respiratorie.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.