ALERTĂ. Diplomat român declarat persona non grata la Moscova

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a numit un membru al Ambasadei României la Moscova drept persona non grata, conform publicației RIA, care spune că măsura vine după ce România a expulzat un membru al Ambasadei Rusiei la București.

CITEŞTE ŞI:  MAE: Nouă cetățeni români au fost răniți într-un accident rutier produs în Germania, între orașele Duren și Koln

Ministrul Serghei Lavrov a decis să-l numească pe un ambasador român la Moscova drept persona non grata, un termen utilizat în relațiile diplomatice pentru un reprezentant diplomatic care nu mai este dorit pe un anumit teritoriu, conform RIA.

Ce spun ruşii

„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în Federaţia Rusă (prim-colaborator, potrivit site-ului MAE de la Bucureşti), Cosmin Constantin Ioniţă, a fost invitat la Ministerul de Externe rus, unde i-a fost înmânată o notă a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei României în Rusia drept persona non grata.

Această măsură este un răspuns la decizia anterior nemotivată luată de partea română de a-l declara persona non grata pe un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti”, stipulează un comunicat de presă al diplomației ruse.

Joi, România, împreună cu alte țări din UE au fost catalogate de Rusia drept „țări neprietenoase”, ca răspuns la sancțiunile economice impuse de Occident Moscovei.
10 diplomați români din Rusia au fost trecuți pe „lista neagră”

În luna mai, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Federaţia Rusă a declarat „personae non gratae” 10 oficiali de la Ambasada României la Moscova, ca reacţie la gestul similar făcut de România pe 5 aprilie 2022. Potrivit unui comunicat transmis de MAE, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.