Ce spun liderii partidelor despre susținerea lui Cioloș ca premier

Dacian Cioloș, sursa: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Rareș Bogdan și Cristian Ghinea au confirmat că Dacian Cioloș i-a trimis un SMS lui Florin Cîțu pentru a-l invita la discuții pentru refacerea coaliției și formarea unui nou Guvern. „Se conturează un plan de acțiune, care este foarte simplu. Noi dorim refacerea coaliției de guvernare cu PNL și UDMR”, a spus Ghinea, care a mai menționat că Dacian Cioloș va lansa invitații către PNL și UDMR, pentru ca echipele de negociatori să se întâlnească și să discute despre programul de guvernare și despre structura guvernului.

Reacția PSD

Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că Partidul Social Democrat nu va vota un guvern condus de Dacian Cioloș. Acesta precizează că desemnarea lui Cioloș „reprezintă primul pas spre anticipate”.

„Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero!

Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru!

Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Reacția PNL

Președintele PNL și premierul demis Florin Cîțu transmite, într-un mesaj scris marți, pe Facebook, că PNL va discuta cu Dacian Cioloș după ce acesta va găsi soluția unei majorități alături de PSD și AUR.

„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.

Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, scrie Florin Cîțu, pe Facebook.

Reacția UDMR

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, spune că partidului său îi va fi „foarte greu” să susțină un guvern condus de Dacian Cioloș după ce USR „a format o coaliție de conjunctură cu AUR”. Este vorba de prima reacție din UDMR după desemnarea lui Dacian Cioloș ca prim-ministru. USR a anunțat, anterior, că prima opțiune este refacerea coaliției cu PNL și UDMR.

„Noi, la consultările de la Cotroceni, am avut o propunere a noastră, prin care l-am propus pe domnul Kelemen Hunor pentru funcţia de prim-ministru Am văzut această decizie a preşedintelui Iohannis, nu ştiu, dânsul poate că s-a gândit că există o majoritate în Parlament formată din 281 de senatori şi deputaţi – cei care au votat împotriva Guvernului şi, drept rezultat al acestui vot, Guvernul a fost destituit în Parlament.

Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR – prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR PLUS şi AUR. După aceea, USR PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil”, a precizat liderul deputaţilor UDMR.

Reacția UDMR

Liderul AUR, George Simion, sugerează că formațiunea sa nu va vota un guvern condus de Dacian Cioloș. Într-un comentariu pe care îl face la postarea lui Dacian Cioloș pe Facebook în care liderul USR anunță că este onorat de nominalizarea sa ca premier, George Simion spune: „Dar cine crezi că te votează?” și adaugă semne grafice care arată amuzamentul.

Liderul AUR, deputatul George Simion, spune că nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru „pare doar un joc politic”. Într-o declarație pentru Agerpres, el a precizat că aşteaptă următoarea „mişcare” a şefului statului, în condiţiile în care „nu există o majoritate care să îl susţină” pe liderul USR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.