Israelul a aprobat revenirea Dr. Herman-Tvica Berkovits în calitatea de consul onorific al României. DOCUMENT

Ministerul de Afaceri Externe al Statului Israel a informat, luni, Ambasada României că a aprobat numirea Dr. Herman Berkovits Consul Onorific al Romaniei in Statul Israel, regiunea Eilat.

Citește și O piedică în calea uitării „succeselor” diplomației românești din 2022

„Directia Protocol a Ministerului de Afaceri Externe al Statului Israel isi prezinta complimentele Ambasadei Romaniei in Israel, pe care are onoarea sa o informeze cu privire la urmatoarele:

Solicitarea Ambasadei de a-l numi pe Dr. Herman Berkovits Consul Onorific al Romaniei in Statul Israel, regiunea Eilat, a fost aprobata de catre Ministerul Afacerilor Externe.

Directia Protocol a Ministerului de Afaceri Externe al Statului Israel profita de aceasta oportunitate pentru a asigura din nou Ambasada Romaniei de inalta sa considerație”, se arată în adresa transmisă ambasadei.

În urmă cu un an, fără nicio explicație, Ministerul de Externe de la București, condus de Bogdan Aurescu, i-a transmis doctorului că nu-i prelungește mandatul de consul de onoare al României în Israel.

„Patriot român și israelian”

Doctorul Herman (Tvica) Berkovits a avut în ultimele două decenii, în calitate de „patriot român și israelian”, dar și de prieten apropiat și medic personal al  premierului Benjamin Netanyahu, o contribuție majoră la dezvoltarea relațiilor dintre România și Israel. Ca o recunoaștere a meritelor sale incontestabile la strângerea relațiilor între cele două țări, din 2015 a fost desemnat consul de onoare al României în Israel. Deși este consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, calitate pe care a avut-o și pe lângă prim-miniștrii Viorica Dăncilă și Ludovic Orban, ambasada Română la Tel Aviv l-a anunțat în august 2022, fără prea multă diplomație și fără pic de delicatețe, că i-a „încetat” mandatul de consul de onoare.

În 2017, președintele României l-a decorat cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer. A fost declarat Cetățean de Onoare al Municipiului București, i s-a acordat Diploma de Ambasador Repatriat, Diploma de Excelență și Medalia Ierusalimului Ambasador al bunelor relații între România și Israel și Medalia de Onoare Dr. Wilhelm Filderman „Răsplată după merit”.  Este Doctor Honoris Causa al mai multor mari universități românești.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.