Daea se întâlneşte cu omologul ucrainean, pentru a discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Ministrul Agriculturii Petre Daea se întâlnește la Bucureşti, cu omologul ucrainean Mikola Solski pe tema tranzitului cerealelor din Ucraina către state terţe.

Cei doi miniştri au avut miercuri discuţii online, iar Petre Daea a prezentat omologului său situaţia „deosebit de gravă” cu care se confruntă agricultorii români.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.

„Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica. Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane (de euro – n. r.), sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag”, a explicat Daea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.