Burduja: Nu putem renunţa la energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc

Sebastian Burduja FOTO: gov.ro
Sebastian Burduja FOTO: gov.ro

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut la Bruxelles că România „nu poate renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc”.

„Uniunea Europeană reprezintă cea mai mare șansă de dezvoltare pentru România. Avem datoria să apărăm interesele românilor și să respectăm regulile clubului select în care am fost acceptați din 2007. Cu aceste gânduri am venit la Bruxelles. Concluzia generală: sprijin și deschidere din partea Comisiei Europene față de toate temele ridicate. Este și o promisiune îndeplinită: am spus că voi veni aici în luna octombrie pentru discuții directe legate de viitorul mineritului în Gorj și Hunedoara”, a scris Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook.

Ministrul Burduja spune că avut întrevederi individuale cu patru comisari europeni: Kadri Simson, comisar pentru energie; Wopke Hoekstra, comisar pentru politici climatice; Adina Vălean, comisar pentru transporturi; și Didier Reynders, comisar pentru justiție și concurență. Am avut și o discuție pe larg cu doamna Celine Gauer, care coordonează PNRR la nivel european.

„Importanța pe care România o acordă sectorului energetic este recunoscută și susținută la nivel european. Am expus pregătirile pentru iarnă și am detaliat sprijinul nostru constant frații noștri de peste Prut. Totodată, am susținut programul nuclear civil românesc, sursă de energie sigură, competitivă și curată. Toate acestea au susținerea deplină a Comisiei Europene. Am explicat, de asemenea, măsurile de sprijin pentru cetățeni și companii, inclusiv schema de compensare-plafonare, valabilă până în martie 2025. Astfel de măsuri de protecție a consumatorilor pot și trebuie să continue”, a transmis Burduja.

Un alt subiect cheie a fost legislația pentru energie eoliană offshore.

„Comisia ne va sprijini cu bune practici pentru accelerarea proiectelor, astfel încât din 2032 să avem primele centrale eoliene în Marea Neagră. Legat de PNRR, am expus eforturile noastre de a îndeplini toate jaloanele la timp, inclusiv accelerarea reformelor și investițiilor. Vom ține pedala de accelerație apăsată la maxim”, a spus ministrul.

Potrivit sursei citate, cele mai complexe discuții au vizat perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia.

„Am căutat soluții echilibrate și am găsit deschidere pentru dialog, pe baza unor argumente concrete. Transelectrica va face pe parcursul următorului an un studiu de adecvață a sistemului energetic național, care ne va furniza datele necesare pentru continuarea negocierilor cu Comisia Europeană. Am susținut ferm că nu putem renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc. Discuțiile vor continua la nivel tehnic. Nu promit niciodată ceea ce nu știu sigur că pot să fac, dar astăzi plec de la Bruxelles fiind convins că există speranță pentru viitorul sectorului energetic românesc. Ne dorim cu toții energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură. Aceasta este prioritatea zero a mandatului meu de ministru”, a precizat ministrul Energiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.