ALERTĂ: Nicușor Dan blochează Bucureștiul

Faptul că nu vom avea un buget aprobat este integral răspunderea primarului iresponsabil care nu a bugetat costurile necesare pentru funcționarea transportului public și a termoficării!, se arată într-un comunicat al PNL București.

 Consilierii Generali PNL vor prezenta în ședința de consiliu general de azi un amendament adus bugetului Municipiului București. Partidul Național Liberal a urmărit astfel să asigure funcționarea Primăriei Generale în perioada următoare, prin alocarea corectă a banilor către servicii publice esențiale.

Toate ajustările propuse bugetului s-au raportat la analiza execuției bugetare pe ultimii 3 ani, la cheltuielile operaționale care au rămas aproximativ constante, dar și la investițiile care au stagnat.

Sebastian Burduja, Președinte PNL București:

“Bucureștiul este blocat. Și este pe cale să nu aibă buget pentru 2024, din cauza iresponsabilității lui Nicușor Dan. Lipsește un „mizilic” de un miliard de lei din bugetul Primăriei Generale, după cum recunoaște chiar Nicușor Dan. Sunt banii necesari pentru funcționarea de bază a celor două servicii publice esențiale pentru bucureșteni: termoficarea și transportul public. În schimb, Nicușor Dan a găsit bani pentru evenimente „de campanie”, pentru cimitire și „pomeni electorale”.

Nu putem gira un asemenea abuz. Grupul consilierilor generali ai Partidului Național Liberal va face astăzi în ședința de Consiliu General al Municipiului București un amendament pentru alocarea a peste 1 miliard de lei pentru termoficare și transport public. Menționăm că am bugetat strict la nivelul execuției din anul 2023, cu mult sub solicitările Termoenergetica și STB. Pur și simplu este inacceptabil ca bugetul Primăriei Generale să nu includă aceste sume.

Ce (nu) a făcut Nicușor Dan?

Nu a supus dezbaterii bugetul primăriei decât pe 9 februarie, deși conform legii trebuia depus în 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat — adică pe 13 Ianuarie. Deși a întârziat aproape o lună, așa cum face cu toate subiectele care țin de București, nu a fost deschis la niciun argument prezentat de PNL București și a refuzat bugetarea serviciilor publice ale Capitalei.

Am luat decizia ca toți consilierii generali al PNL să fie la dispoziție 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Solicităm public primarului refacerea proiectului de buget cu includerea tuturor sumelor necesare termoficării și transportului public pentru funcționarea în 2024 și convocarea de urgență a unei noi ședințe de CGMB. Suntem prezenți permanent pentru a debloca situația, măcar acum, în ultimul ceas.

Nicușor, trezește-te și fă ceea ce trebuie pentru bucureșteni. Pune campania pe pauză pentru câteva ore și respectă legea. Capitala are nevoie de un buget corect, fără să mai acumuleze datorii, așa cum ți-ai asumat, care asigură funcționarea orașului, fără întârzieri la salarii pentru toți cei care depind de adoptarea bugetului PMB!”.

Pomeni electorale

„Concret, datoria PMB către Termoenergetica și ELCEN era în 2020 de aproximativ 500 milioane lei. În prezent, datoria a ajuns la cca 800 milioane lei. Anul acesta, Nicușor Dan a propus o subvenție la termoficare de 1,1 miliarde lei, în condițiile în care Termoenergetica a solicitat minim 1,7 miliarde lei (în mod real, sunt 500 milioane lei pierderile tehnologice ale Termoenergetica cauzate tot de PMB, plus 1,7 miliarde lei nivelul subvenției pe 2024, calculat de Termoenergetica).Anul trecut, Nicușor Dan a alocat 2 miliarde lei pentru termoficare.

Pentru subvenția la transportul public, PMB are o datorie către STB de 500 de milioane de lei și un necesar de 1,7 miliarde. Nicușor alocă 1,1 miliarde în buget, creând un alt deficit de peste un miliard de lei.

În schimb, Nicușor Dan a alocat zeci de milioane de euro în plus pentru evenimente, cimitire și alte pomeni electorale, raportat la execuția bugetară din ultimii trei ani…”, se mai arată în comunicatul PNL București.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.