Vine vacanța! Care sunt cele mai curate ape pentru scăldat din Europa

Care sunt cele mai curate ape pentru scăldat din Europa

Un raport al Comisiei Europene şi al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) arată că Austria, Cipru, Grecia şi Malta au cele mai curate ape pentru scăldat din Europa.

Potrivit raportului, în cele patru ţări, cel puţin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate „excelentă” a apei: Cipru – 99,1% din totalul zonelor, Malta – 98,9%, Austria – 97,3% şi Grecia 97%.

Concluziile sunt bazate pe teste ale calităţii apei efectuate în peste 22.000 zone de plajă, râuri şi lacuri din Europa în 2018 în cele 28 de state membre ale UE, în raport fiind incluse şi 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania şi Elveţia, state care nu sunt membre ale blocului comunitar.

„Satisfăcător” pentru România

Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România şi Slovenia au obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător” în 2018.

Țările cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate „nesatisfăcătoare” a apei sunt: Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6 %), Franţa (54 de zone sau 1,6 %) şi Spania (50 de zone sau 2,2 %).

Contaminarea apei cu bacterii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când survine în zonele de îmbăiere. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire. Principalele surse de poluare sunt apa uzată şi apa de scurgere provenită de la ferme şi exploataţii agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele de ploi abundente şi inundaţii, din cauza revărsării canalizărilor şi a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă şi în mări, potrivit site-ului eea.europa.eu.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ