Anticoagulanţii, șanse mai mari pentru bolnavii de COVID-19, în stare gravă

Foto: sursa; Pixabay.com
Foto: sursa; Pixabay.com

Tratarea pacienţilor infectați cu virusul COVID-19 prin administrarea de anticoagulanţi ar putea creşte şansele acestora de supravieţuire, sunt rezultatele unui studiu efectuat pe 2.733 de pacienţi, publicat în Journal of the American College of Cardiology.

Unul dintre autorii studiului, afirmă într-un interviu că observaţiile se bazează doar pe examinarea datelor medicale, dar sunt promiţătoare, fiind însă necesare studii suplimentare pe eşantioane aleatorii.

„Opinia mea este prudentă, dar trebuie să vă spun că eu cred că va fi de ajutor. Este deschiderea unei uşi spre ce tipuri de medicamente să folosim şi la ce întrebări să răspundem”, spune Valentin Fuster, medic la Spitalul Mount Sinai din New York, scrie Digi 24.

Începând din martie, când pandemia a început să afecteze puternic Europa şi Statele Unite, medicii au raportat cheaguri de sânge misterioase la un număr semnificativ de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Autopsiile persoanelor decedate din cauza insuficienţei respiratorii au arătat microcheaguri neobişnuite în plămâni. Iar, luna trecută, unii medici au declarat pentru New England Journal of Medicine că au observat cinci cazuri neobişnuite de pacienţi suferinzi de COVID-19 cu vârste de 30 şi 40 de ani care au avut atacuri vasculare cerebrale.

Studiul s-a concentrat pe pacienţi trataţi în perioada 14 martie – 11 aprilie. Dintre pacienţii neconectaţi la aparate de respiraţie, cei trataţi cu medicamente anticoagulante au avut o rată de mortalitate similară cu cea a celor cărora nu le-au fost administrate aceste substanţe. Dar au trăit mai mult – în medie 21 de zile, faţă de 14 zile.

În cazul pacienţilor conectaţi la aparate, diferenţa a fost mai semnificativă – 63% dintre pacienţii care nu au primit anticoagulante au murit, faţă de 29% dintre cei cărora le-au fost administrate anticoagulante.

Și la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, medicul Virgil Musta folosește această terapie. Protocolul prevede tratarea precoce a pacienților cu COVID-19 cu anticoagulant și antiinflamator, pentru a reduce riscul ca aceste persoane să dezvolte forme grave ale bolii și să ajungă în secțiile de Terapie Intensivă.

„Am stabilit un protocol în urma cercetărilor recente de la nivel internațional, după ce am participat la conferințe internaționale, cu specialiști în domeniu din mai multe țări. Se discută că nu atât că virusul este fatal la un moment dat, cât complicațiile pe care acesta le generează. Aici, dacă acționezi din timp, ai șanse ca pacientul să nu ajungă la Terapie Intensivă – este vorba despre inflamație și coagulare. Apare o hipercoagulabilitate. Am stabilit un protocol, la Timișoara, ca pacienții să fie tratați precoce cu anticoagulant și antiinflamator. Am realizat niște criterii și le-am dat medicilor mei și la alte spitale. Am discutat să dau și în spitalele suport și cele care fac triajul pentru că sunt persoane care stau două-trei zile până primesc un diagnostic. Și de ce să nu beneficieze măcar de terapie patogenică? Sunt anticoagulante moderne, și pe bază de tablete”, a declarat doctorul Virgil Musta pentru TION.

Un anticoagulant cunoscut, folosit în terapia COVID-19, reduce mortalitatea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.