Politica Agricolă Comună, modificată în favoarea fermierilor la propunerea României

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a  spus clar, luni la Consiliul Agrifish al UE, că, la propunerea Romaniei și a ministrului Florin Barbu, se vor lua măsuri pentru modificarea regulamentului PAC (Politica Agricolă Comună),  mai ales în ceea ce privește GAEC 6, 7 și 8,  adică suprfața de pârloagă etc.

„Am luat notă de solicitările în ceea ce privește modificări aduse la acte legislative de bază din actuala PAC. Ne gândim la posibilitatea de a face niște modificări limitate și țintite la actele de bază ale PAC, ideea fiind să ne concentrăm pe reducerea poverii pentru fermieri. De exemplu, analizăm revizuirea GAEC 6, 7 și 8 din perspectiva reducerii poverii pe care o reprezintă și, în același timp, să menținem beneficiile de mediu pe care le aduc.

Acest exercițiu de revizuire ține cont de toate ideile dumneavoastră, inclusiv de cele prezentate de România. Apoi, o excepție pentru micii fermieri sub zece hectare de la controalele privind condiționalitatea. De asemenea, o scutire pentru fermierii care fac obiectul controalelor de condiționalitate de la controalele legate de ecocondiționalitate”, a spus comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

 Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, participă la Consiliul Agrifish, reuniunea miniștrilor agriculturii din statelor membre. La discuțiile din prima parte a zilei, la dezbatere a participat și comisarul UE pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski.

Propunerile ministrului Barbu

România, prin ministrul Florin Barbu, a pus pe ordinea de zi a reniunii de miniștri modificarea regulamentului pentru Politica Agricolă Comună fiind ridicate mai multe aspecte care îngreunează și chiar blcoează accesul fermierilor la finanțare. Astfel, România a arătat că este nevoie de o serie de modificări, inclusiv de:

– Revizuirea GAEC 8 și posibila extindere a revizuirii la alte GAEC, în special GAEC 6 și 7, pentru 2025-2027;

– Scutirea fermierilor mici (sub 10 hectare) de la controale de ecocondiționalitate;

– Scutire pentru fermierii ecologici de la cerințe GAEC 7 și GAEC 8;

– Scutirea fermierilor supuși condiționalității de la controalele ecocondiționalității;

– Examinarea numărului de modificări posibile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.