Ministrul Agriculturii: Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile

Florin Barbu

După ce, luni, propunerea de regulament a Comisiei Europene privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat:

„Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.

Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!

România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale:

✅️Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

✅️Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor;

✅️ Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!

Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.

Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”.

20 de modificări

NGT1 (new genomic techniques) sunt plantele provenite din noile tehnologii genomice, conținând un număr de maxim 20 de modificări la nivel de genom.

Comisia Europeană a propus o legislație care ar putea permite comercializarea unor alimente modificate genetic, fără a fi etichetate pe rafturile supermarketurilor din Europa.

Aceste modificări genetice se referă la utilizarea noilor tehnici genomice în agricultură, unde se editează direct genele plantelor, în loc să se introducă gene de la specii diferite, așa cum se întâmplă în cazul modificărilor genetice tradiționale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.