Răzbunarea USR. Primăria Arad, amendată pentru amplasarea ilegală a un monument

Fără penali în funcții publice

Inspectoratul Regional în Construcţii (IRC) Vest a amendat Primăria Arad cu 1.000 de lei, după ce administraţia locală a amplasat în centrul oraşului un monument fără a deţine autorizaţie de construire.

Sesizarea a fost făcută de USR, după ce Primăria Arad, condusă de Gheorghe Falcă (foto) amendase formațiunea politică pentru că ar fi amplasat ilegal un cort în centrul municipiului, în cadrul campaniei „Fără Penali”.

USR solicitase inspectorilor în Construcţii să verifice dacă administraţia locală din Arad deţinea autorizaţia de construire la momentul amplasării în centrul oraşului a unui monument dedicat Marii Uniri. Este vorba de lucrarea „Arad 1918”, realizată din metal de către elevi ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”, în urma unei finanţări primite de la municipalitate, potrivit Digi24.ro.

Conform răspunsului primit de USR de la IRC Vest, pentru investiţia „Amplasare creaţie artistică – monument de for public – Arad 1918”, administraţia locală a emis un certificat de urbanism în 12 noiembrie 2018 şi există o Hotărâre de Consiliu Local din 13 noiembrie 2018, fiind obţinute şi diferite avize de la autorităţi, inclusiv de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Cu toate că a fost depusă şi documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire în 16 noiembrie 2018, aceasta nu fusese emisă la data la care municipalitatea a dezvelit monumentul pe bulevardul Revoluţiei, 30 noiembrie 2018.

„Având în vedere faptul că amplasarea monumentului a fost realizată în lipsa acestui document, a fost întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionare prin care au fost constatate realizarea de lucrări de amplasare a creaţiei artistice fără autorizaţie de construire”, se arată în răspunsul primit de USR de la IRC Vest.

În context, USR Arad a reamintit că Primăria amendat organizaţia, în vara anului trecut, pentru că a amplasat un cort al campaniei „Fără Penali” fără să deţină autorizaţie de construire, cortul fiind desfiinţat. USR a atacat în instanţă procesul verbal de contravenţie şi desfiinţare a cortului, arătând că nu era necesară autorizaţie, procesul fiind câştigat în toamna anului trecut.

Contactaţi de Agerpres, reprezentanţii Primăriei Arad au susţinut că s-a ajuns la această situaţie deoarece s-a dorit amplasarea monumentului înainte de celebrarea Centenarului.

LĂSAȚI UN MESAJ