Ce trebuie să știi dacă vrei să muncești în Marea Britanie

FOTO: Life-Of-Pix/Pixabay.com
FOTO: Life-Of-Pix/Pixabay.com

Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit a început să implementeze un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (PBS – point-basedimmigrationsystem) care se aplică și cetățenilor din Uniunea Europeană, deci inclusiv românilor care vor să lucreze în Marea Britanie.

Deci românii care vor să aplice pentru viză de muncă trebuie să atingă un prag de 70 de puncte care reprezintă un total cumulat de diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze). 

Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora puteți aplica, funcție de calificările dvs., precum:

  • Lucrătorii Calificați (SkilledRoute);
  • Lucrătorii din sănătate și din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route);
  • Lucrătorii Înalt Calificați (HighlySkilledRoute – Global Talent).

Iată câteva informații utile pe care le pune la dispoziție Ministerul Afacerilor Externe.

Informații utile pentru lucrătorii sezonieri

Lucrătorii sezonieri au la rândul lor nevoie de viză pentru a putea desfășura o activitate lucrativă în agricultură în Regatul Unit pentru o perioadă de până la 6 luni (Seasonal Worker visa -T5). Pentru informații suplimentare poate fi accesat – aici.

Viza trebuie solicitată cu cel mult 3 luni înainte de data preconizată a începerii activității (dată înscrisă în certificatul de sponsorizare oferit de un angajator acreditat). Accesul pe teritoriul Regatului Unit este permis după ce viza a fost emisă.

Condițiile generale de eligibilitate

Solicitantul trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani la momentul depunerii cererii și să dețină:

  • numărul de referință al certificatului de sponsorizare obținut de la operatorul care a efectuat recrutarea dumneavoastră în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Pentru informații suplimentare poate fi accesat linkul acesta.
  • un pașaport valabil
  • resurse financiare suficiente pentru a se întreține în Regatul Unit, suma minimă necesară fiind în cuantum de cel puțin 1.270 lire sterline.

Documentele necesare aplicării pentru viză, taxă și alte aspecte procedurale pot fi consultate la următoarea pagină de internet: de aici.

Cererea de viză poate fi depusă accesând: acest link.

Pentru informații generale privind noua politică de imigrație a Regatului Unit, inclusiv cerințele pentru lucrători, vă rugăm să accesați acest link.

Pentru un ghid general al lucrătorilor vă rugăm să accesați: aici

Pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale regăsiți un Ghid informativ privind lucrătorii sezonieri în UK (aici)

Cererile de viză se depun de regulă online. Pentru clarificări privind procedura aplicabilă, vă rugăm accesați: aici

Noile reguli nu afectează cetățenii români acoperiți de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme – mai multe informații găsiți la următoarele link-uri:  https://www.mae.ro/node/54633

Cum pot să aplic pentru traseul profesional de lucrător calificat (skilledworker)?

Trebuie să solicitați obținerea unei vize corespunzătoare traseului profesional pe care îl aveți în vedere, care se acordă în baza unor cerințe cumulative. Cu titlu orientativ, acestea trebuie să cuprindă următoarele:

  • Aveți o ofertă de muncă – susţinută de un sponsor agreat de autoritățile britanice – la nivelul de calificare corespunzător, din partea unui angajator cu sediul în Regatul Unit;
  • Acesta vă oferă salariul minim corespunzător calificării (adică 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de muncă efectiv, oricare dintre cele două va fi cel mai mare); şi
  • Cunoașteți limba engleză la nivelul mediu B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine).

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să accesați: acest link.

În cât timp primesc viza?

Autoritățile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de trei săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, precizăm că intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.

Cum pot solicita viză dacă nu am pașaport electronic?

În cazul în care nu aveți pașaport electronic, actele pot fi depuse la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din București. Accesați următorul link pentru informații detaliate: aici.   

Dacă m-am deplasat în Regatul Unit ca turist pot cere viză de lucrător calificat de aici?

Nu. Printre categoriile care nu pot solicita statut de lucrător calificat se numără:

  • vizitatorii
  • studenții pe termen scurt
  • părinții unui copil care se află la școală în Regatul Unit
  • lucrătorii sezonieri
  • lucrător la curățenie într-o gospodărie privată

Dacă vă aflați într-una dintre aceste categorii, trebuie să părăsiți Regatul Unit și să solicitați ulterior o nouă viză conform rutei pentru care doriți să vă deplasați în această țară. Pentru mai multe detalii accesați: acest link.

Doresc să particip la un program de voluntariat, pe timpul verii, în UK. Am nevoie de viză, având în vedere că perioada de ședere este mai mică de 6 luni?

Voluntariatul este inclus în lista activităților pentru care viza este obligatorie. Pentru acest tip de activitate, trebuie să solicitați și să obțineți viza TemporaryWorker – CharityWorker visa (T5). Mai multe informații privind condițiile și modalitatea de solicitare a vizei sunt disponibile pe pagina web a Guvernului britanic: acest link.

Pentru activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile nu este nevoie de obținerea unei vize. Activitatea de voluntariat trebuie să fie desfășurată în cadrul unei organizații acreditate corespunzător în Regatul Unit.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.