VIDEO Scenariul din Nașul, în „regia” Poliției Teleorman. Crimă soluționată cu ucigașul „servit”?

Ancheta Poliției privind o răfuială între clanuri la Roșiorii de Vede, soldată cu uciderea unui tânăr, pare desprinsă din scenariul celebrului film polițist The Godfather (Nașul), regizat de Francis Ford Coppola.

Tot mai multe acuzații apar că autorul crimei este scos basma curată, iar fapta ar fi asumată de un personaj mărunt, căruia i s-ar fi promis că familiei sale nu-i va lipsi nimic pe perioada în care se va afla în spatele gratiilor.

Totul se întâmplă cu „binecuvântarea” polițiștilor, care, în ciuda probelor zdrobitoare (imagini video), nu au reținut nici măcar un suspect în primele săptămâni de la sângerosul atac.

Ucis cu sânge rece

Totul a început de la o tradiție la care rromii țin cu sfințenie – promisiunea de a da o fată spre căsătorie unui anumit tânăr, contra unei sume de bani.

Așa s-a întâmplat și la Roșiorii de Vede. Un tânăr, de 25 de ani, din clanul „Student”, urma să se căsătorească cu o fată dintr-o altă familie. Suma plătită de familia sa pentru căsătoria aranjată ar fi fost, se zice, de 25.000 de lire sterline. Numai că fata a ales un alt pretendent, dintr-un clan rival, clanul „Rapid”, iar de aici a început vrajba.

Din păcate, totul a avut un deznodământ nefericit. În seara zilei de 11 mai, tânărul din clanul Student căruia i se promisese mireasa a trecut pe strada pe care locuiau cei  din clanul „Rapid”, ceea ce i-a adus sfârșitul. Imaginile surprinse de camerele video indică premeditarea. Rromii familiei „Rapid”, condusă de „Rapidu Milionaru”, aveau armele pregătite când pe stradă a apărut victima. S-au repezit să ia săbiile, cuțitele, topoarele și bâtele pe care le ascunseseră pe lângă gard și au trecut la atac. Tânărul din clanul „Student” nu a avut nicio șansă.

A fost înjunghiat din spate, în zona inimii, pe când încerca să scape de furia rivalilor. Cu el mai era un alt tânăr, care a reușit însă să scape cu fuga. Victima a ajuns la Spitalul Municipal Caritas Roșiorii de Vede în stop cardio-respirator. Cu toate că au început imediat manevrele de resuscitare, medicii nu au putut să-i salveze viața.

Poliția nu a reținut niciun suspect. Agresorii, „scăpați” peste graniță”

De aici, răfuiala clanurilor de rromi a luat o altă turnură, sub ochii Poliției Teleorman. Mai multe camere de luat vederi au filmat sângerosul atac și deși polițiștii au văzut imaginile, nu au reținut nici măcar un suspect. Au tergiversat ancheta timp de două săptămâni, până când pretinsul autor al omorului s-a predat la Poliție. Sursele noastre, apropiate anchetei, spun că în mod deliberat polițiștii i-au lăsat în pace pe agresori, care ar fi fugit imediat din țară. Aceștia ar fi plecat în Marea Britanie, locul unde membrii clanului operează de obicei.

S-ar fi întors după două săptămâni, fix în momentul în care un alt membru al clanului „Rapid” s-a predat la Poliție, declarând că el ar fi autorul omorului. Aceleași surse afirmă că, de fapt, crima ar fi fost comisă de un personaj important din clanul „Rapid”, iar cel care s-a predat ar fi primit o mare sumă de bani, iar familia sa asigurată că nu-i va lipsi nimic pe perioada în care se va afla în spatele gratiilor.  

Omorul, catalogat drept „încăierare spontană”

Modul în care Poliția Teleorman a gestionat acest caz este scandalos și conduce la suspiciunea complicității cu adevărații autori ai crimei. Polițiștii au făcut o cercetare superficială, fapta fiind în mod greșit calificată drept „încăierare”, care a avut loc spontan – nu are nici logică juridică, afirmă sursele noastre.

Atacul a fost premeditat, agresorii având armele albe pregătite

Deși au văzut imaginile video ale atacului, polițiștii s-au dovedit a fi „orbi”. Dacă ar fi deschis ochii, ar fi văzut că atacatorii au acționat în mod premeditat, plănuind atacul asupra victimei, care a fost unul extrem de violent și organizat, cu scopul uciderii celui pe care îl considerau rival.

Cum poți cataloga drept o simplă încăierare atacul inițiat de circa 15-20 de persoane asupra uneia sau două?

Anchetatorii nu au putut să explice de ce cu ocazia unei „încăierări spontane”, agresorii aveau pregătite arme pentru acest atac, pe care l-au luat de lângă porți imediat ce victima a apărut pe stradă.

Nu putem să nu ne întrebăm, în condițiile în care atacul ar fi fost spontan, de ce existau atâtea arme albe pregătite? Pregătirea unor arme în zona în care s-a produs atacul nu indică premeditarea faptei? Folosirea de săbii, cuțite, sulițe, răngi și topoare, cu care victima a fost atacată în zona inimii și a capului nu sunt indicii clare de intenție pentru o faptă tipică de omor?

Fără ca procurorul de caz să-și exercite rolul activ, așa cum îi cere legea, polițiștii și-au făcut de cap, spun sursele noastre.

Victima a fost încolțită de agresori și nu a avut nicio șansă

Anchetatorii nu au reținut suspecții – deși aveau imaginile video ale incidentului, nu au luat nicio măsură ca să preîntâmpine dispariția probelor – arsenalul de săbii, sulițe și topoare folosite la răfuiala căreia i-a căzut victimă tânărul de 25 de ani a dispărut, agresorii au fost lăsați să părăsească țara (cât timp s-au ascuns în Anglia, membrii clanului „Rapid” l-au „pregătit” pe cel care și-a asumat crima).

Mai mult, polițiștii nu au făcut percheziții la domiciliile agresorilor și nu au căutat martori ai atacului, care s-a desfășurat ziua în amiaza mare.  

„Omerta” de la IPJ Teleorman

Ziarul Cetățeanul a solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman să comunice dacă au fost făcute audieri în acest caz, dacă a fost reținută sau arestată vreo persoană.

Pe motiv că volumul de informații solicitat este mult prea mare și că documentarea e complexă, șefii IPJ Teleorman au nesocotit termenul legal de 10 zile pentru a răspunde solicitării jurnalistice.

Iar când au răspuns, au făcut-o în bătaie de joc. Au invocat secretul anchetei (care secret??) probabil pentru a ascunde aspectele flagrante și scandaloase ale acestei anchete cusută cu ață albă.

Alo, domnu’ comandant, unde e „volumul” ăla de informații pe care nu ați putut să-l furnizați în zece zile??

„Datele solicitate fac obiectul unui dosar penal  înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, aflându-se în instrumentarea procurorului de caz. (…)

Potrivit prevederilor C.P.P, procedura în cursul urmăririi penale este nepublică.

(…)  Se exceptează de la acces liber al cetățenilor următoarele  informații:

Informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”, este răspunsul în bătaie de joc al IPJ Teleorman.

Cu alte cuvinte, dacă polițiștii ar fi răspuns la întrebări, s-ar fi periclitat rezultatul anchetei, iar vinovații nu ar mai fi putut fi trași la răspundere. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.